El Suprem confirma la sentència a tres condemnats per deixar en cadira de rodes un passatger del Metro el 2016

El TSJC els va imposar set anys i mig de presó i una indemnització de 900.000 euros, que abonarà TMB
arxiu / Moisès Peñalver

20/08/2023

La Sala Penal del Tribunal Suprem ha confirmat la sentència contra tres joves que van agredir un home al Metro de Barcelona el 2016 i el van deixar pràcticament tetraplègic. El TS ha rebutjat el recurs de cassació que els tres acusats havien presentat contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que el 2020 els va condemnar a set anys i mig de presó a cadascun i a indemnitzar la víctima amb 908.000,48 euros. Un recurs posterior de la Fiscalia va mantenir les penes de presó però va fer que el TSJC interposés la indemnització a Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i a la seva asseguradora.

Els acusats van dir durant el judici que no recordaven gairebé res perquè anaven drogats i beguts, però van assegurar que la víctima va començar l’agressió i que ells s’hi van tornar. Els fets van tenir lloc a partir de les 5.20 hores del 26 de juny del 2016. La víctima havia agafat la línia L4 del Metro cap a La Pau després de passar la nit en una discoteca del Born, a Barcelona. Els acusats van entrar a l’estació de Bogatell, després d’haver passat hores bevent alcohol i fumant haixix a la zona de bars i discoteques de Marina i el Poblenou. Els joves van entrar a l’estació trencant coses i sense pagar, van pujar al vagó i es van asseure al costat i davant de la víctima, que anava amb un amic. Aquest segon home va baixar al cap de poques parades en veure l’actitud dels joves.

Els nois estaven esvalotats i anaven “tocats”, van admetre al TSJC, i alguns es llançaven un encenedor entre ells. La víctima els va avisar que li podien fer mal amb l’objecte i això va iniciar una discussió. Els acusats van dir que l’home en va agafar pel coll un d’ells, cosa que la víctima va negar. Va ser aleshores quan es va voler aixecar per baixar a la parada de Besòs Mar i els tres acusats ho van impedir rodejant-lo i colpejant-lo repetidament per tot el cos, especialment al cap i l’esquena, mentre la víctima estava agenollada a terra, segons l’acusació. Fins i tot li van arribar a subjectar el cap amb una mà per assegurar l’impacte de la puntada de peu a la cara.

La víctima va poder baixar a la parada de Besòs i va aconseguir pujar al vestíbul amb ascensor, on va caure estès. Allà el va trobar el cap d’estació, que va activar els serveis d’emergències. A conseqüència de l’agressió, l’home, cuiner que aleshores tenia 46 anys, va estar quatre mesos i mig ingressat a l’hospital, on va ser operat de diverses lesions, va perdre un 40% de visió d’un ull, va tenir dues fractures vertebrals que l’obliguen a caminar amb caminador per casa i amb cadira de rodes autopropulsada pel carrer, i té dificultats per moure els braços i les mans. Això li suposa una discapacitat del 76%, depressió i l’impedeix treballar. Té reconegut el segon grau de dependència.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades