Junts convoca l’executiva dues hores abans de la constitució del Congrés el dijous per decidir la seva posició

Els set diputats del partit independentista seran claus per a conformar majories
El secretari general de Junts, Jordi Turull, i el portaveu Josep Rius després de l'executiva del partit / Nico Tomás

14/08/2023

Nico Tomás/ Barcelona –  Junts per Catalunya celebrarà una reunió telemàtica de l’executiva al límit, aquest dijous a primera hora del matí, per a decidir la seva posició en la conformació de la Mesa del Congrés. Segons ha avançat ‘El Periódico’ i han confirmat fonts del partit a l’ACN, el secretari general, Jordi Turull, ha acordat convocar-la a les 8 h, dues hores abans de l’inici de la sessió. Mentrestant, el silenci sobre les negociacions s’imposa a la formació independentista, que té 7 vots clau per decantar majories. L’expresident Carles Puigdemont ha advertit aquest mateix dilluns a Twitter que no negocien “a través de declaracions públiques” i ha apel·lat “paciència, perseverança i perspectiva” davant del “nerviosisme” que ha afirmat que percep.

La convocatòria de l’executiva de Junts, que tindrà lloc de forma telemàtica, s’ha fet de forma acordada entre la presidenta i el secretari general del partit, Laura Borràs i Jordi Turull, amb els portaveus al Congrés i el Senat, Míriam Nogueras i Josep Lluís Cleries. Està previst que s’allargui fins pocs minuts abans d’arrencar, a Madrid, la sessió constitutiva del Congrés i el Senat.

Vots determinants

La sessió de constitució del Congrés dels Diputats, on estan fixades totes les mirades, tindrà lloc aquest dijous a les 10 hores i els blocs conservador i progressista hi arriben empatats. Sobre el paper, el PSOE i Sumar en tindrien quatre representants, i el PP i Vox quatre més. El novè membre, que es disputarà amb la presidència del Congrés, farà decantar la balança. La presidència s’elegeix en primera votació per majoria absoluta o, en segona volta, per majoria simple entre els dos candidats més votats.

El PP, Vox i UPN sumen 171 diputats, els mateixos que el PSOE, Sumar, EH Bildu, el PNB, el BNG i també ERC. En aquest escenari, els 7 vots de Junts per Catalunya, així com el de Coalició Canària, seran determinants.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades

Espinosa de los Monteros abandona Vox dues setmanes després del 23-J

Espinosa de los Monteros abandona Vox dues setmanes després del 23-J

Dues setmanes després del 23-J, un dels rostres més visibles de Vox abandona totes les responsabilitats al partit. Segons ha avançat 'El Mundo' i ha confirmat l'ACN, el fins ara portaveu al Congrés dels Diputats, Iván Espinosa de los Monteros, no recollirà l'acta...