La JEC rebutja el recurs del PSOE que demanava revisar els vots nuls a Madrid

L'àrbitre electoral no veu "cap irregularitat" en l'escrutini que en "justifiqui la repetició" del recompte
El president espanyol i candidat del PSOE a les eleccions, Pedro Sánchez, vota el 23-J / PSOE

07/08/2023

La Junta Electoral Central (JEC) rebutja revisar els més de 30.000 vots nuls de la Comunitat de Madrid. L’àrbitre electoral ha desestimat aquest dilluns el recurs que havia presentat el PSOE, després que el vot CERA els tragués un diputat en favor del PP. La JEC no veu “cap irregularitat” en l’escrutini que “justifiqui la seva repetició”, i afegeix que endarreriria la constitució de les Corts, prevista per al dijous 17 d’agost. La decisió ha comptat amb un vot particular. Aquest escó que finalment va passar als populars va fer que Pedro Sánchez no en tingués prou amb una eventual abstenció de Junts de Catalunya i en necessités el ‘sí’. També ha estat denegat un recurs de Vox que exigia la repetició de l’escrutini general.

A la Comunitat de Madrid va haver-hi 30.305 vots nuls a les eleccions del 23-J, que el PSOE va demanar revisar després de perdre un escó a la circumscripció en el recompte del vot a l’estranger. La Junta Electoral Provincial (JEP) de Madrid va rebutjar el recurs, i llavors els socialistes van acudir a la JEC. Des de Ferraz al·legaven que l’escó en disputa amb el PP va anar de 1.341 vots i per això van sol·licitar el nou recompte en les 7.118 meses de la circumscripció.

En el seu acord, la Junta Electoral Central rebutja de nou el recurs perquè “la part recurrent no addueix cap irregularitat en l’escrutini general que justifiqui la repetició que sol·licita, sinó que es limita a invocar el seu dret a revisar el vot nul indicant la proximitat en el nombre de vots per a modificar la distribució d’escons” a Madrid. Acceptar aquest argument, afegeix la JEC, “resulta contrari al procediment establert a la LOREG i faria inviable complir amb els terminis legalment establerts”.

Segons la JEC, durant la reunió s’ha anunciat la formulació d’un vot particular contra la decisió, els detalls del qual encara no han transcendit.

Aquesta decisió de la Junta Electoral Central no es pot recórrer, si bé és possible presentar un recurs contenciós-administratiu contra l’acord inicial de la JEP per la via judicial.

Tres paperetes revisades

La JEC només ha acceptat el recurs del PSOE en el cas de tres vots impugnats. El primer, un vot al municipi de Collado-Villaba, que ha estat declarat nul en tractar-se d’una llista del PP partida en dues parts. El segon, un altre vot al PP a la ciutat de Madrid, que tenia escrita una essa sota la llista de candidats. I el tercer, una butlleta a Torrejón de Ardoz que tenia guixada la llista de candidats. Aquesta estimació parcial no afecta a la distribució d’escons.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades