Els Bombers es mostren preocupats perquè l’incendi és del tot imprevisible i pot arribar als nuclis de Colera i Portbou

Els efectius d'extinció concentren els esforços al flanc dret i al cap i de moment es desconeix l'origen del foc
Els Bombers treballant a l'incendi de Portbou . / Bombers

04/08/2023

Xavier Pi / Gemma Tubert/ Llançà – Els Bombers es mostren preocupats perquè l’incendi que crema a l’Alt Empordà és del tot imprevisible i pot arribar als nuclis de Colera i Portbou. El cap d’intervenció del cos, l’inspector Santi Lleonart, explica que el foc està “actiu” i que, sobretot, preocupen els “nombrosos i inconnexos” focus secundaris que genera (alguns dels quals, més enllà dels 100 metres de la línia de flames). Els efectius d’extinció concentren els esforços al flanc dret i al cap de l’incendi, amb l’objectiu d’intentar contenir-lo i evitar “que un incendi de 200 hectàrees amb un potencial de 400 s’acabi convertint en un de 5.000”, precisa Lleonart. De moment, es desconeix l’origen del foc, que ha començat prop d’una pista forestal a la zona del pantà de Portbou.

L’incendi que s’ha originat a Portbou s’ha estès ràpidament, empès per la tramuntanada, cap a la zona de Colera. Les flames avancen en direcció a la vall de Molinàs, on encara no han arribat, i ja s’han calcinat 200 hectàrees. Lleonart ha admès que es tracta d’un “incendi complicat”, perquè afecta una zona on l’orografia és escarpada i, a més, el vent no facilita les coses.

Fins a 74 efectius terrestres s’han hagut de desplaçar sobre terreny. Els aeris, arran de la força del vent, no han pogut treballar. De moment, s’han mobilitzat tres helicòpters bombarders i dos avions de vigilància i atac (AVA) per demà a primera hora del matí, en espera que la situació, si millora, permeti que s’enlairin.

El cap d’intervenció dels Bombers ha subratllat que el foc està actiu i que crea “nombrosos focus secundaris inconnexos” en diferents punts. De fet, en alguns encara no s’hi ha pogut accedir. Els efectius d’extinció concentren els esforços sobretot a la zona del flanc dret i del cap, amb l’objectiu d’intentar contenir les flames i evitar que aquest pugui convertir-se en un gran incendi.

Santi Lleonart, però, ha admès que el fet que l’incendi no cremi de manera continuada, fa que qualsevol focus o flanc “pugui convertir-se en cap de l’incendi i fer carreres que amenacin els nuclis de Portbou, Colera o la urbanització de La Rovellada”. El cap d’intervenció dels Bombers ha admès que les properes hores i la matinada seran “complicades”.

El confinament es manté

De moment, es manté el confinament preventiu de Colera i també el tall de l’N-260 entre Portbou i Llançà; precisament, perquè els canvis “sobtats i forts” del vent no permeten aixecar aquestes mesures i que la ciutadania pugui moure’s “de manera eficaç i segura”. “Demanem paciència a la població, perquè treballem en llocs complicats; la nit es preveu llarga”, ha afirmat Lleonart.

El cap d’intervenció ha explicat que l’escenari no és favorable, perquè aquesta nit el vent es reforça. Tot i això, també ha precisat que no hi ha cap “habitatge ni masia en risc imminent” i que, de moment, les flames no han afectat cap propietat privada.

Els rurals n’investiguen la causa

L’incendi, que s’ha originat al coll del Suro, a prop del pantà de Portbou, ha avançat en direcció sud empès per la tramuntana. Gran part de la zona afectada per les flames correspon a terreny de pasturatge de la vaca ripollesa transhumant, cosa que ha alentit l’avenç de les flames.

De moment, els Agents Rurals estan investigant la causa del foc. El cap del cos a les comarques gironines, Ignasi de Dalmases, explica que ara per ara se’n desconeix l’origen, més enllà de saber que les flames s’han originat a tocar d’una pista forestal que porta cap al pantà. “Tot just estem treballant a l’àrea d’inici per poder-ho determinar, però encara ens queda molta feina per fer”, ha precisat De Dalmases.

Protecció Civil ha desplaçat dos tècnics de l’operativa territorial al Centre de Comandament Avançat (CCA), que s’ha establert al parc de Bombers de Llançà. També es manté la comunicació amb Adif en relació a la circulació de trens per la zona afectada per l’incendi.

Des de Protecció Civil s’ha mobilitzat la Creu Roja a la zona de l’incendi amb voluntariat i diversos vehicles logístics, refrigerats i d’avituallament. També s’havien demanat matalassos per portar a la sala polivalent de Colera, habilitada per si les persones que han quedat aïllades al municipi hi havien de passar la nit, tot i que finalment no ha fet falta.

“La prioritat és que els Bombers puguin treballar”

La delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, ha demanat paciència a totes les persones que s’han vist afectades pel tall de carretera i a aquelles que, de moment, no podran tornar a casa seva; però ha dit que la “prioritat” és ara que els Bombers puguin treballar. També ha demanat màxima prudència a la ciutadania per permetre els efectius puguin concentrar-se en aquest foc i “no provocar-ne amb la nostra activitat” cap altre que “pugui restar esforços al de Portbou”.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades

Una persona mor en un incendi d’habitatge a Badalona

Una persona mor en un incendi d’habitatge a Badalona

Una persona va morir dimecres al vespre en un incendi d'habitatge a Badalona. Els Bombers van rebre pocs minuts abans de les nou l'avís que un incendi afectava un pis en un edifici del carrer de Guifré de la ciutat. Fins al lloc s'hi van desplaçar set dotacions i quan...