Recuperen a Barcelona un document del segle XII robat fa 43 anys de la Catedral de Conca

Es tracta d'un Privilegi rodat amb segell de plom del Rei Alfons VIII, de l'any 1195, la desaparició del qual va ser denunciada el 1980.
Se li va perdre la pista el 1989 a Bogotà (Colòmbia). / CNP

19/07/2023

La Policia Nacional ha culminat amb èxit una investigació iniciada a la Comissaria Provincial de Conca en què han participat la Brigada de Patrimoni Històric de la UDEV Central, així com el Grup de Patrimoni Històric de la Prefectura Superior de Catalunya, i que s’ha centrat en la recuperació d’un dels documents més antics de la Diòcesi de Conca. El “Privilegi rodat d’Alfons VIII” de l’any 1195, al qual se li va perdre la pista el 1989, estava custodiat en un despatx d’advocats de Barcelona i s’oferia a la venda fora dels canals habituals per un valor de 25.000 euros.

Aquesta operació de la Policia Nacional es va iniciar arran de la denúncia interposada pel Degà de la Catedral a la Comissaria de Conca. Hi indicava que havia tingut coneixement que el “Privilegi Rodat amb segell de plom d’Alfons VIII” de 828 anys d’antiguitat i sostret de l’Arxiu Capitular de la Catedral de Conca el 1980, estava sent ofert per a la venda a Barcelona. Com que estava inclòs en una llista de documents robats d’INTERPOL –fet que en dificultava la venda de manera legal a cases de subhasta o antiguitats– la venda s’estava fent al marge dels canals de venda habituals

Se li va perdre la pista el 1989 a Bogotà (Colòmbia)

Els investigadors van comprovar que la sostracció ja va ser denunciada el 23 de març de 1980, iniciant-se aquells anys una investigació per part del llavors Cos Superior de Policia, i que es va tancar amb la recuperació d’un gran nombre de llibres de la Biblioteca del Seminari i de documents espoliats de l’Arxiu Capitular. La pista del “Privilegi Rodat” es va perdre l’any 1989, quan es van trobar indicis que es trobava a Bogotà (Colòmbia).

Després de nombroses gestions al món de la compravenda d’antiguitats i obres d’art, els investigadors van aconseguir identificar les persones que oferien el document a la venda. La implicació de la Fiscalia d’una forma singular, ha estat fonamental en la investigació, així com la de la Catedral conquense, que es va interessar per la seva recuperació, col·laborant estretament amb els investigadors, arribant a contactar amb les persones que el tenien al seu poder .

Després d’arribar a la convicció que el document estava custodiat en un bufet d’advocats de la ciutat comtal, es va sol·licitar l’entrada i el registre en aquest despatx professional. Una vegada que el Jutjat d’Instrucció número 4 de Conca va autoritzar el registre al bufet d’advocats, els agents van establir un dispositiu conjunt per fer una entrada i registre al despatx i així recuperar el document.

Els venedors, investigats per un presumpte delicte de receptació

A més de la recuperació del “Privilegi rodat”, de gran valor històric per a la Catedral de Conca, s’ha investigat les persones que estaven tractant de vendre’ls com a presumptes autors d’un delicte de receptació i conductes afins. Així mateix, es va prendre declaració a un catedràtic de la Universitat de Barcelona, especialista en Història Medieval, a qui els investigats havien contractat perquè emetés un dictamen sobre la seva autenticitat.

Després de la recuperació del document, en un excepcional estat de conservació malgrat els seus 828 anys d’antiguitat, ha estat tornat a la Catedral de Conca, com a legítim propietari.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades