Noemí Llauradó (ERC) és reelegida presidenta de la Diputació de Tarragona amb els vots del PSC i del seu partit

La republicana assegura que governarà amb fermesa i mà estesa i reivindica que l'ens torna a ser liderat per una dona
Noemí Llauradó, la nova presidenta de la Diputació de Tarragona, subjectant la vara en el ple de constitució de l'ens / Mar Rovira

19/07/2023

Mar Rovira / Tarragona.- Noemí Llauradó ha estat reelegida presidenta de la Diputació de Tarragona aquest dimecres en el ple de constitució de la institució per als pròxims quatre anys. Ha obtingut els 17 vots d’ERC (9) i PSC (8) mentre que dels vuit diputats de Junts sis s’han abstingut i dos han votat en blanc. PP i Vox també han presentat candidatura i només han aconseguit el seu vot. Llauradó ha estat investida amb la majoria absoluta requerida. En el seu discurs, la republicana ha dit que governarà amb fermesa i ha estès la mà a les formacions “amb valors democràtics” per treballar conjuntament per millorar la vida dels ciutadans de la demarcació. També ha reivindicat que l’ens torna a estar liderat per una dona i el seu bagatge adquirit en el mandat anterior.

En el seu discurs, Llauradó ha defensat el pacte de govern entre ERC i PSC, remarcant que són les dues forces més votades. “Un govern que s’orienta clarament a l’esquerra en l’eix social i clarament en la defensa de Catalunya en l’eix nacional i que treballarà amb una vocació transformadora i inequívoca mirant sempre cap al servei general i públic”, ha assegurat la presidenta.

Així mateix, ha celebrat que la institució tingui novament una dona al capdavant i ha indicat que governarà buscant consensos amb la resta de formacions, però subratllant que ho farà amb aquelles forces polítiques que tenen “valors democràtics”. “Un govern novament presidit per una dona, amb un lideratge femení i també feminista, exerciré amb fermesa i mà estesa la direcció d’aquest nou govern”, ha expressat.

També ha afirmat que el nou mandat està ple de reptes i oportunitats i que continuaran treballant per progressar, de manera sostenible, no només des de l’àmbit ambiental, sinó també des de l’econòmic i social. La presidenta ha exemplificat algunes de les actuacions que implementaran com el manteniment de les carreteres de la seva titularitat, el desplegament de la fibra òptica als municipis, la simplificació administrativa o l’aposta per la digitalització, entre altres. Tot plegat, ha assenyalat per millorar la qualitat de vida dels ciutadans de la demarcació.

Junts lamenta que no s’hagi revalidat el govern independentista

La portaveu de Junts, Assumpció Castellví, ha lamentat que els republicans hagin optat per pactar amb els socialistes. En la seva intervenció, la juntaire ha subratllat que disset dels 27 diputats de l’ens supramunicipal són de partits independentistes, el que representa, diu, més del 60% del total. “Certament, els tres grups majoritaris d’aquesta corporació hem tret uns resultats que ens permetien estar al govern, creiem sincerament que Junts amb ERC vam formar un bon govern el passat mandat, que o qui ho ha desaconsellat, ara?”, s’ha preguntat la juntaire.

I en aquesta línia, ha lamentat que tant a la Diputació de Tarragona com a la de Lleida, els republicans hagin optat per deixar-los fora. “La realitat és que ERC i PSC han volgut situar a Junts a l’oposició, serem conseqüents amb això, no era el nostre desig fer d’oposició, però així ha estat la seva voluntat”, ha afegit. Amb tot, Castellví ha afirmat que els “trobaran en qualsevol intent de repensar acords “i de fer un “bon servei” al país.

“No som un intercanvi de cromos”

Per la seva banda, Rubèn Viñuales, portaveu del PSC, ha defensat la tasca “essencial” de la Diputació i ha asseverat que les decisions a l’hora de formar govern s’han pres des del territori. “L’ens no és moneda de canvi de res ni es decideix fora de la província, respon a la necessitat de millorar la vida dels ciutadans, no som un cromo d’intercanvis. El mandat ha de ser determinant, volem ser un ens útil”, ha dit.

A la vegada, el socialista ha demanat que no es desaprofiti ni un cèntim dels fons europeus durant la legislatura i ha reclamat amplitud de mires per arribar a consensos amb la resta de partits pel que fa als temes importants del territori. “Podem eixamplar els recursos econòmics mitjançant als plans municipals als ajuntaments, socialitzant i distribuint millor la riquesa, aquestes comarques poden ser un dels millors indrets per viure-hi”, ha afirmat. També ha reivindicat que no es pot oblidar que han de continuar treballant per l’àrea metropolitana tarragonina.

ERC lamenta les crítiques de Junts

El portaveu republicà, Enric Adell, ha celebrat la reelecció de Llauradó i ha agraït el suport dels socialistes. Tot i que ha reiterat la mà estesa del govern per assolir aliances i consensos, Adell ha respost a les crítiques de la diputada de Junts: “Algunes vegades els discursos estan lluny de la realitat o amb el que s’estava treballant, això pot passar perquè algunes vegades no es té tota la informació o segurament perquè hi ha decisions que no es prenen des de certs llocs; les paraules han d’anar acompanyades de fets i els fets molts cops no es demostren”.

A banda, també ha manifestat que treballaran per tots els municipis de la demarcació, “sense deixar-se a ningú” i ha remarcat que ho faran perquè els tres territoris -Baix Penedès, Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre- se sentin integrats. “Encetem un nou mandat amb forces renovades i valors republicans, treballarem incansablement, amb lleialtat i fidelitat, amb moltíssima il·lusió, ens venen quatre anys apassionats amb molts reptes i molta feina”, ha tancat el republicà.

PP: “Ens tindrà al seu costat, però exercirem d’oposició”

En la seva intervenció, la portaveu del PP, Maria Mercè Martorell, ha assegurat que el seu partit estarà “sempre al costat” del govern de la institució en aquelles propostes que millorin el territori perquè, diu, és el mandat dels ciutadans. Tot i això, ha afirmat que si les actuacions no van en aquesta “línia”, llavors, exerciran d’oposició. “Ens tindrà al seu costat per posar la província de Tarragona encara més al seu lloc; els seus èxits i encerts seran els èxits i encerts de la demarcació”, ha sostingut la popular.

Finalment, la portaveu de Vox, Anna Belén Rodríguez, ha afirmat que treballaran per implementar mesures “contundents per millorar” la seguretat i revertir “l’augment de la delinqüència”. També ha dit que vetllaran per la unitat d’Espanya i per defensar la marca Tarragona. “La defensa de la nostra identitat i dels valors és una altra de les nostres prioritats, no podem permetre que es manipuli la nostra història, s’ataqui la nostra cultura o s’imposin agendes ideològiques que fragmenten la nostra societat; Tarragona ha de ser un bastió de la nostra senya d’identitat”, ha dit.

El ple de constitució, que ha omplert la sala de plens del Palau de la Diputació, ha arrencat aquest dimecres al migdia amb la constitució de la Mesa d’Edat, integrada pel membre de més edat, Pere Granados (PSC-CP), i la més jove, Iris Castell (ERC-AM). Tot seguit, els diputats han jurat o promès el seu càrrec. Després de les votacions per escollir la presidenta, Noemí Llauradó ha rebut la vara simbòlica de comandament. La sessió s’ha tancat amb els parlaments i la signatura del llibre d’honor de la institució.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades