Detingut a l’aeroport de Barcelona un creador de programari maliciós que feia deu anys que era buscat pels Estats Units

Va cometre un frau de gran envergadura contra els consumidors en crear i distribuir un programari maliciós. FBI i Interpol han donat suport a l'operació.
Arxiu / CNP

15/07/2023

La Policia Nacional ha detingut un ciutadà ucraïnès reclamat per la justícia dels Estats Units, en trobar-se fugit des de fa més de 10 anys. El fugitiu va ser localitzat i detingut a l’aeroport de Barcelona-El Prat quan els agents van tenir coneixement de la seva arribada en un vol per visitar la Ciutat Comtal. L’operació l’han dut a terme investigadors de la Comissaria General d’Informació en coordinació amb les Brigades Provincials d’Informació de Tenerife i de Barcelona i amb la Comissaria de l’Aeroport del Prat. A nivell internacional, s’ha comptat amb el suport de l’FBI i l’INTERPOL.

Scareware

Els fets que se li imputen van succeir entre els anys 2006 i 2011 quan el detingut, juntament amb altres implicats, va cometre un frau de gran envergadura contra consumidors en crear i distribuir un programari maliciós conegut com a scareware.

A través d’aquest codi informàtic, i amb l’ajuda d’una xarxa internacional sofisticada de servidors informàtics, infectava els ordinadors de les víctimes i feia que apareguessin missatges emergents a les pantalles, advertint que els terminals estaven infectats amb un virus i havien d’adquirir un programari antivirus per aconseguir una solució. Les víctimes arribaven a pagar fins a 129 dòlars per obtenir uns programes de seguretat fals, desconeixent que lliuraven els diners a qui inicialment els havia infectat l’ordinador.

Els delictes del pròfug van afectar centenars de milers de víctimes a tot el món i van causar més de 70 milions de dòlars en pèrdues als consumidors.

Dimecres al matí va ser posat a disposició del Jutjat Central d’Instrucció número Sis de l’Audiència Nacional, en funcions de guàrdia, decretant el seu titular el seu ingrés a la presó.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades