La pirotècnia castellonenca Martí guanya el primer premi del Concurs Internacional de Focs Artificials de Tarragona

L'empresa, guardonada en les tres edicions en què ha participat al certamen, també s'emporta el Trofeu Blancs i Blaus
Reyes Martí i Bernardo Granados, gerents de la Pirotècnia Martí de Burriana, sostenen el primer premi del Concurs Internacional de Focs Artificials de Tarragona i el Trofeu Blancs i Blaus / Ariadna Escoda

09/07/2023

Ariadna Escoda / Tarragona – La pirotècnia castellonenca Martí guanya el primer premi del Concurs Internacionals de Focs Artificials de Tarragona. L’empresa, guardonada en les tres edicions en què ha participat al certamen, també s’ha endut el premi especial Festa de Granollers – Trofeu Blancs i Blaus. Segons Reyes Martí, gerent de l’empresa, l’aposta per una forma no clàssica de disparament i un final “molt diferent” amb l’esclat d’un arc de Sant Martí els ha valgut el reconeixement. Pirotecnia del Mediterráneo, que va patir una explosió a la seva fàbrica aquesta setmana, ha quedat en segona posició, seguida per la pirotècnia Turis i la italiana Santa Chiara. D’altra banda, la neteja de l’entorn s’ha ajornat fins que millorin les condicions marines per aquesta tasca.

El veredicte del jurat del 31è Concurs Internacional de Focs Artificials s’ha donat a conèixer aquest diumenge, després de quatre dies en què el cel de Tarragona s’ha il·luminat amb els coets de tres companyies valencianes i una quarta italiana. El jurat, després de veure tots els espectacles, ha acordat atorgar el primer premi del certamen, el Trofeu ‘Venus Ciutat de Tarragona’, a la pirotècnia Martí amb 1.560 punts. Aquesta és la tercera vegada que l’empresa de Burriana participa i guanya el concurs. Enguany, a més, també s’ha endut el premi Festa de Granollers – Trofeu Blancs i Blaus.

La segona posició al podi, amb 1.415 punts, ha estat per a la Pirotecnia del Mediterráneo, encarregada de tancar la 31a edició del concurs aquest dissabte. Més enllà de la proposta artística, l’organització n’ha valorat “l’esforç” després que aquest dijous l’empresa valenciana patís una explosió a la fàbrica de Vilamarxant que va provocar dos ferits greus. En tercer lloc i amb 1.377 punts s’ha situat la Pirotecnia Turis, mentre que la italiana Santa Chiara ha ocupat la quarta posició amb 1.234 punts.

Segons la regidora de Cultura i Festes de Tarragona, Sandra Ramos, any rere any la competició és “més apretada”, enguany amb una diferència de poc més de 300 punts entre el primer i el quart classificat. Per a Ramos, el certamen té una entitat pròpia i representa un atractiu per a les companyies, que dissenyen “espectacles específicament pensats per a Tarragona”.

Llum, color i una tècnica de disparament no tradicional

La pirotècnia Martí ha participat al certamen aquest dijous amb una actuació innovadora d’un quart d’hora i cinquanta segons de durada. El jurat n’ha valorat la qualitat del material, l’ocupació de l’espai aeri i joc de colors dels coets, entre altres elements. Segons Reyes Martí, gerent de l’empresa, la innovació en el mètode de disparament i el final “molt diferent” amb l’esclat d’un arc de Sant Martí han estat dos dels elements que s’han tingut en compte a l’hora d’atorgar el primer premi.

A més, Martí ha destacat que fa anys que observen el públic tarragoní per conèixer els seus gustos i preparar els espectacles. “Des de l’any 1998 vam començar a vindre a veure castells de focs. Per a nosaltres era un màster de pirotècnia, en aquest àmbit no hi ha classes i en aquella època érem una empresa menuda, era una manera de veure allò que en un futur volíem fer. L’any 2009 ens vam presentar per primer cop i ja sabíem com era el terreny. Des de llavors, cada any hem vingut a veure els focs com a mínim un dia”, ha afirmat Martí.

Amb aquest premi, es converteixen en la primera empresa del Concurs Internacional de Focs Artificials en rebre el premi per tercer cop a la història, en cada ocasió en què s’han presentat. El primer cop va ser el 2009, després el 2014 i finalment, aquest 2023. Martí no tanca la porta a presentar-se una quarta vegada amb l’objectiu de guanyar altre cop, tot i que apunta que serà més endavant per deixar participar altres companyies.

Premis per seguir il·luminant el cel

El Trofeu ‘Venus Ciutat de Tarragona’, més enllà del reconeixement per part del jurat, també implica que la pirotècnia Martí es converteixi en l’encarregada dels focs artificials de les festes de Santa Tecla d’enguany, amb una dotació de 26.000 euros. Pel que fa al premi especial Festa Major de Granollers – Trofeu Blancs i Blaus comportarà que l’empresa valenciana s’ocupi del Castell de Focs dotat en 15.000 euros i les tronades, amb un pressupost de 2.999 euros.

D’altra banda, després de deu anys, el Concurs Internacional de Focs Artificials de Tarragona ha incrementat la dotació econòmica en 1.500 euros per pirotècnia, arribant a la xifra de 20.000 euros per espectacle.

Les condicions marines adverses obliguen a ajornar la neteja submarina

Les condicions marines adverses han obligat a ajornar la neteja submarina a la zona de la Punta del Miracle. La Societat d’Exploracions Marines ha alertat dels corrents marins existents, que poden dificultar la tasca. Per això, s’ha proposat reprendre el dispositiu de neteja quan la situació marítima millori per evitar posar en risc els participants en el dispositiu.

En els últims anys, les empreses pirotècniques han rebaixat l’ús del plàstic, utilitzant cada vegada més materials biodegradables. Enguany, com a novetat, un equip de la Fundació Onada se suma a aquesta causa mediambiental i col·laborarà en el dispositiu de neteja.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades