Detingut a Barcelona un reclutador de DAESH quan arribava des de Mèxic

Se l'acusa de formar part de l'aparell captador de DAESH a l'Àsia Central i de finançar viatges a zona de conflicte
Imatge d'arxiu

06/07/2023

La Policia Nacional han detingut un ciutadà, natural de Tadjiquistan, al qual constava una Ordre Internacional de Detenció per la seva presumpta implicació en una xarxa de captadors i reclutadors de l’organització terrorista DAESH, informa el cos policial.

Dissabte passat, i després de tenir coneixement de la seva arribada a Espanya procedent d’un vol de Mèxic, els agents van establir un dispositiu per localitzar-lo i detenir-lo a l’aeroport de Barcelona-El Prat, sent posat a disposició del Jutjat Central d’Instrucció número Quatre de l’Audiència Nacional, en funcions de guàrdia. L’operació l’han dut a terme investigadors de la Comissaria General d’Informació en coordinació amb la Brigada Provincial d’Informació de Barcelona i la Comissaria de l’Aeroport del Prat.

Segons la investigació, el detingut, després d’unir-se a les files de DAESH el 2014, va començar a reclutar persones originàries de les antigues repúbliques soviètiques -entre elles un ciutadà d’origen uzbeko que va acabar combatent a les files de DAESH a Síria-. Així mateix, i dins de l’aparell captador d’aquesta organització terrorista a l’Àsia Central, hauria finançat el viatge d’altres persones -algunes compatriotes seus- a zona de conflicte, principalment Síria.

Aquestes activitats van motivar el dictat per part de les Autoritats Judicials de Tadjiquistan d’una OID -Ordre Internacional de Detenció- per activitats vinculades al terrorisme.

Durant l’època d’apogeu del califat, anys 2014 i 2015, els experts en la lluita contra el terrorisme calculen que entre 2.000 i 4.000 combatents estrangers procedents de l’Àsia Central es van traslladar a zona de conflicte -principalment a Síria-, obtenint una certa notorietat entre tots ells el “Batalló de l’Iman Al Bukhari”, compost majoritàriament per combatents provinents d’Uzbekistan, molts d’ells menors d’edat.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades