Investigadors de la UB descobreixen pintures romàniques del Pirineu lleidatà en una col·lecció privada de Suïssa

Els fragments es van arrencar durant els anys 40 i es van vendre
Museu d'Art de Basilea, un dels llocs per on van passar algunes de les obres.

05/07/2023

Els investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) Juan Antonio Olañeta i Milagros Guardia han localitzat sis pintures del romànic català, quatre ja eren conegudes però no se sabia on havien anat a parar. I ara n’han trobat dues més d’inèdits. Segons explica el mateix Olañeta, alguns documents apuntaven que hi havia quatre panells al Museu de Basilea, hi van trucar i els van dir que hi havien estat fins al 2008, però que després van anar a parar a mans d’una col·lecció privada. Hi van contactar per poder fer-ne fotos i la sorpresa va ser trobar-n’hi dos més. El periple d’aquestes pintures es remunta als anys 40 quan van ser arrencades per Ramon Gudiol i posteriorment es van vendre per iniciativa de l’antiquari Josep Bardolet.

Les sis pintures pertanyen a tres esglésies del Pirineu: Sant Llorenç d’Isavarre, Santa Maria de Cap d’Aran i Sant Iscle i Santa Victòria de Surp.

Els tres panells trobats de dues esglésies del Pallars, dos apòstols i la representació del símbol cristià d’un peix, pertanyien a l’església de Sant Llorenç d’Isavarre. Una altra de les peces és una imatge de Sant Gervasi que era original de Santa Maria de Cap d’Aran, una important església de la Val d’Aran.

En canvi, de les altres dues peces trobades, els historiadors de l’art no en coneixien l’existència. Es tracta de representacions dels símbols de Sant Lluc i Sant Marc —el bou i el lleó, respectivament— procedents de l’església de Sant Iscle i Santa Victòria de Surp.

Segons Olañeta, són una “clara mostra de es conseqüències de l’espoli que es va dur a terme a mitjans del segle passat”. “Aquestes sis peces ens ajuden una mica a completar el coneixement que teníem sobre aquests conjunts dispersos”, ha afegit en un vídeo publicat a Instagram.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades