El jutge deixa a punt de judici cinc policies nacionals per la pèrdua d’un ull de Roger Espanyol l’1-O a Barcelona

El manifestant independentista també està processat per atemptat a l'autoritat
Pla mitjà de Roger Espanyol, cap de llista de JxCat al Senat, en l'acte de presentació de la llista de la formació el 12 d'octubre de 2019. / Arxiu-Norma Vidal

28/06/2023

El magistrat del jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona ha conclòs la investigació pel cas de Roger Espanyol, l’independentista que va perdre un ull en les càrregues policials de l’1-O. Així, processa cinc policies, entre ells l’escopeter que va disparar la bola de goma, a més del propi Espanyol. Si prospera aquesta interlocutòria de conclusió de sumari, serà la primera vegada que s’enviarà a judici l’escopeter i a tota la seva cadena de comandaments, en aquest cas, com a responsables d’haver disparat i ferit a Roger Espanyol amb una bala de goma. En total, cinc policies estan processats i probablement seran jutjats: l’escopeter, tres membres de la cadena de comandament i un cinquè agent per altres lesions.

Òmnium Cultural, com a acusació popular, i Irídia, com a acusació particular i popular, han rebut aquest dimecres la conclusió del sumari. L’Audiència obrirà properament el termini perquè les acusacions presentin els corresponents escrits d’acusació.

El magistrat considera que els agents de la Policia Nacional van tenir diverses reunions operatives com a mínim el 29 i 30 de setembre, en les quals es van distribuir els diversos grups i zones en les que actuarien si fos necessari. Els caps de grup van inspeccionar personalment els col·legis de la seva zona designada per conèixer la seva ubicació i accessos.

L’escrit del jutge remarca que la llei estableix que l’actuació de la policia sempre ha d’evitar ser “abusiva, arbitrària o discriminatòria” ni que comporti “violència física o verbal”. A més, els agents han de mantenir en tot moment “un tracte correcte i acurat en les seves relacions amb els ciutadans, a qui procuraran auxiliar i protegir”. “En totes les seves intervencions proporcionaran informació complerta i tant àmplia com sigui possible sobre les causes i finalitats de l’actuació”, rebla. També els recorda que han d’actuar sempre seguint els principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat i que “només hauran d’utilitzar les armes en les situacions en que existeixi un risc racionalment greu per a la seva vida, la seva integritat física o la de terceres persones, o en aquelles circumstàncies que puguin suposar un greu risc per a la seguretat ciutadana”.

El magistrat també recull part del temari de la formació dels agents, que inclou que les intervencions s’han d’analitzar els riscos i preveure els possibles problemes. Durant l’actuació cal una negociació prèvia amb un interlocutor vàlid i un avís previ a la multitud. Sobre l’ús de la porra, diu que és la “tècnica d’intervenció utilitzada per dissoldre una multitud violenta i hostil” i sempre s’ha d’usar “de la forma que menys perjudiqui els assistents”. “S’haurà de tenir sempre present deixar almenys una via d’escapada, tenint en compte igualment que davant de masses nombroses i molt compactes, abans d’utilitzar aquest mètode, és convenient aplicar altres tècniques d’intervenció”, diu el text formatiu dels policies.

El mateix epígraf del temari diu que s’ha de redactar una ordre de servei, un pla escrit amb un mètode pel qual un comandament comunica als seus subordinats les idees i dades essencials per realitzar el servei”.

Així mateix, s’estableix un ús progressiu de la força, per tal que part de la massa sigui conscient de l’actuació i pugui marxar per evitar-la o reduir-ne la magnitud. Aquest increment progressiu de les mesures de força serà indicat en cada moment pel comandament del grup. Segons el manual, l’ús de la porra serà l’últim recurs després dels trets de salves, les pilotes de goma i els pots de fum. Per això, el magistrat conclou que l’actuació policial ha de començar amb un intent de negociació amb la massa, després utilitzant la força física i per últim les armes dels antiavalots. En tot cas, l’actuació individual de cada agent ha de ser “proporcional” i impedir qualsevol pràctica abusiva, arbitrària o discriminatòria.

Diversos agents que han declarat en la causa han admès que no hi ha cap ordre escrita sobre com utilitzar la porra, però pel que se’ls ensenya a l’acadèmia de policia no es pot usar de dalt cap a baix ni colpejar per sobre la cintura.

Segons una circular de la Policia Nacional, les pilotes de goma es poden disparar, com a mínim i de manera excepcional, a 15 metres de distància.

Entre els 13 denunciants, a banda de Roger Español, un periodista i diversos votants, entre ells dones i un menor, relaten cops de porra per tot el cos, inclòs el cap, quan mantenien actitud pacífica, i insults i vexacions amb frases com “pillaràs”, “et cagaràs”, “xucla’m la polla” o “fill de puta, aquest és el teu vot”. A banda de l’ull que va perdre Roger Español, els altres denunciants van tenir contusions, erosions i fractures d’ossos, i alguns han quedat amb petites seqüeles. També diversos policies van acabar amb lesions per cops i un d’ells va rebre un impacte al braç d’un objecte sòlid.

Per argumentar el processament dels agents, el magistrat relata com en un vídeo es veu com clarament com en una situació de relativa calma tensa però sense incidents, un agent es va abaixar la visera, es va apropar a votants asseguts a terra al carrer Sardenya i els va començar a colpejar amb la porra de dalt cap a baix. A aquest primer agent se li van afegir almenys uns altres dos mentre part dels votants intentaven fugir. Pocs segons després es va sentir la primera salva sense munició.

Quan els vehicles policials baixen a poca velocitat per Sardenya cap a la Gran Via, escortats per agents a peu i amb les sirenes i llums engegades, se senten més detonacions, es veu volar un con d’obres i una persona amb la cara tapada llança una tanca d’obres contra un vehicle policial. Els votants no s’apropen als policies, però sí alguns periodistes.

Amb tots els indicis, el magistrat conclou que es van disparar 17 boles de goma, segons la pròpia Policia, a certa distància i quan els votants tenien una actitud relativament tranquil·la. Una bola va anar a la cama d’un votant, mentre una altra va rebotar a terra i va impactar a l’ull dret de Roger Español, que li va explotar internament. El magistrat conclou que pel que es veu als vídeos, es van disparar boles de goma a menys de 25 metres de distància i no hi havia cap “situació excepcional, amb agressions directes o de perillositat extrema” que justifiqués l’ús d’aquesta arma. De fet, una pericial fixa la distància entre Roger Español i l’agent que li va disparar la bola en 14,12 metres, inferior al mínim exigit per situacions molt excepcionals.

Abans de rebre l’impacte, els vídeos també mostren Roger Español llençant una tanca d’obres contra un agent i també dona una puntada de peu a una altra tanca que impacta per darrere a un altre policia, tot i que no es van patir lesions.

Per tot això, el magistrat processa Español per les escomeses als policies i als cinc antiavalots per la seva actuació: l’escopeter per no respectar els protocols de llançament de boles de goma; el cap de grup per ordenar l’ús de boles de goma de forma indeguda i que va ser el primer en utilitzar la porra contra persones assegudes a terra; i dos agents més per utilitzar la porra de manera indeguda. En canvi, el magistrat no processa diversos policies per determinats fets denunciats a la zona, ni altres escopeters. No obstant, alguns estan investigats per l’actuació directa a l’escola Ramon Llull.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades