Desarticulat a Barcelona un grup dedicat a la venda il·legal de preservatius i medicaments per a la disfunció erèctil a través de l’app de missatgeria

Els productes no tenien un control mèdic, tant en la fabricació com en la prescripció posterior. S'han detingut 10 persones en l'operació.
Imatge d'un dels registres. / CNP

31/05/2023

La Policia Nacional han desarticulat un grup presumptament dedicat a la venda il·legal de preservatius i medicaments per a la disfunció erèctil a través d’aplicacions de missatgeria, informa el cos policial. Els productes no tenien un control mèdic, tant en la fabricació com en la prescripció posterior. L’operació ha permès la detenció de 10 persones a la província de Barcelona que conformaven un grup criminal molt hermètic, professionalitzat i especialitzat, els membres del qual utilitzaven diverses mesures tecnològiques de seguretat per no ser detectats. Els investigats contactaven amb dones dedicades a la prostitució, els contactes dels quals els obtenien dels portals on aquestes anunciaven els seus serveis, i els oferien preservatius i medicaments. Els agents han fet dos registres domiciliaris en què han intervingut 50 dispositius electrònics, 20.000 unitats de preservatius de diferents marques, milers d’unitats de medicaments per a la disfunció erèctil d’origen xinès, japonès, indi i americà i més de 15.500 euros en efectiu.

Anuncis remesos mitjançant aplicacions de missatgeria instantània

La investigació es va iniciar arran de la queixa interposada per una clienta que, després de comprar preservatius d’una coneguda marca i advertir-ne la mala qualitat, ho va comunicar a l’empresa de paqueteria que li havia fet el lliurament. Al seu torn, el Delegat de Seguretat de la dita empresa ho va posar en coneixement de la Policia Nacional, moment en què agents especialitzats de la Unitat Central de Ciberdelinqüència van iniciar les primeres indagacions.

Després de nombroses gestions amb l?empresa de paqueteria, els agents van acreditar l?existència de multitud de compradors a nivell nacional, comprovant que la major part de clients eren dones dedicades a la prostitució. D’aquesta manera van obtenir informació molt valuosa relativa als anuncis i als domicilis de remissió, evidenciant que els productes eren oferts a través d’aplicacions de missatgeria instantània. També van descobrir altres detalls d’interès sobre la qualitat dels preservatius i la funcionalitat dels medicaments.

Les víctimes van aportar mostres dels preservatius que van ser enviades tant a l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS) com a l’empresa distribuïdora de la coneguda marca de preservatius a Espanya. D’una banda, l’informe pericial emès per l’AMEPS va concloure que els productes no complien els requisits per comercialitzar-los al nostre país i que, per tant, no es podia assegurar que oferissin un nivell de protecció adequat. De l’altra, la distribuïdora va assegurar que es tractava d’una clara falsificació del producte per no correspondre la data de caducitat amb el nombre de lot, tenint les vores deficients preservatives i presentant una tipografia que no utilitza la marca original.

Professionalització i especialització delictiva

A finals d’abril els agents van fer dos registres domiciliaris a les localitats barcelonines de Badalona, on residien els principals investigats, i l’Hospitalet de Llobregat. Al domicili de Badalona, a més d’una ingent quantitat de preservatius de diferents marques i medicaments contra la disfunció erèctil, van localitzar nombrosos dispositius informàtics que van evidenciar l’enorme professionalització i l’especialització de l’activitat delictiva desenvolupada. Concretament, van intervenir 22 telèfons mòbils connectats i vinculats a equips des dels quals es gestionaven, de manera optimitzada, clients i vendes.

Després del visionat in situ dels dispositius, els investigadors van acreditar l?existència de nombroses mesures tecnològiques de seguretat adoptades pels arrestats per no ser detectats. En aquest sentit, comptaven amb aplicacions per anonimitzar les connexions a Internet així com amb navegadors que els permetien passar desapercebuts a la dark web o navegar en mode incògnit, que impedeix visualitzar l’historial de navegació.

 

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades