‘Creatura’, d’Elena Martín, guanya el premi a la millor pel·lícula europea de la Quinzena de Cineastes de Canes

El film explora la relació d’una dona amb la seva sexualitat
La directora i actriu protagonista del film 'Creatura', Elena Martín Foto: Violeta Gumà

25/05/2023

El film ‘Creatura’, d’Elena Martín, ha guanyat el premi a la millor pel·lícula europea de la Quinzena de Cineastes de Canes. L’actriu i directora proposa a ‘Creatura’ un viatge personal pel tabú que encara hi ha entorn a la sexualitat a través d’una dona, interpretada per la mateixa directora, per entendre i reconciliar-se amb el sexe. I ho fa retrocedint fins a la infància, el moment en què un descobreix el propi cos. En una entrevista a l’ACN, Elena Martín reflexiona sobre com la mirada externa dels adults condiciona l’experiència fins al punt de reprimir-la i convertir-la en “vergonya, prejudici i culpa”.

Fugint del “morbo i l’espectacularitat”, Elena Martín i Clara Roquet -que signen un guió a quatre mans escrit íntegrament en català i ambientat a la Costa Brava- tenien clar que volien tractar la temàtica amb “tendresa”, acostant la sexualitat a l’essència i a la naturalitat. “La voluntat no era ser trencadores o irreverents, sinó fer una pel·lícula honesta en què l’espectador també es reconcilés amb les pròpies experiències”, detalla en declaracions a l’Agència.

En tot moment les va moure la voluntat d’endinsar-se en un moment vital com el descobriment del propi cos durant la infància, conscients del risc d’intentar fer un “retrat de la sexualitat infantil”, en què no hi ha referents cinematogràfics. “Tots els tabús, vergonyes i malentesos comencen a una edat primerenca, quan un infant que està descobrint el seu cos comença a rebre prejudicis i a crear vergonyes i complexes, que acaben sent desconnexions amb el propi cos”, va opinar.

El repartiment de la pel·lícula el completen Oriol Pla, Alex Brendemühl i Clara Segura, actors que, per la directora, tenen la capacitat de generar “tendresa des del patetisme”.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades