Set detinguts a Barcelona per comprar DNI, carnets de conduir i passaports falsos per les xarxes socials

A altres llocs de l'estat s'han arrestat 57 persones.
Foto de arxiu / CNP

18/05/2023

Policia Nacional, en una operació conjunta amb Vigilància Duanera de l’Agència Tributària, han detingut 7 persones a Barcelona, i 57 més a diferentes províncies espanyoles, i han interceptat 136 documents falsos amb un alt nivell de professionalització, informa el cos policial. Els documents eren permisos de conduir, passaports o documents didentitat, tots amb nacionalitat europea per poder circular per territori Schengen sense dificultat. Es posaven en contacte amb els falsificadors a través de xarxes socials i missatgeria instantània fixant un preu entre 1.000 i 3.000 euros per document i data d’enviament a Espanya. Se’ls imputen delictes de contraban, falsedat documental i contra els drets dels ciutadans estrangers per afavoriment de la immigració irregular.

La investigació va iniciar-se pel Servei de Vigilància Duanera de l’Agència Tributària, en el marc dels seus controls sobre enviaments de paqueteria procedents de l’estranger, que havien estat seleccionats mitjançant tècniques d’anàlisi de riscos. Els funcionaris detecten enviaments amb documentació falsificada i van contactar amb el Punt Atenes de la Policia Nacional per verificar la falsificació dels documents interceptats.

Adquisició de documentació per xarxes socials

Els agents de la Policia Nacional van comprovar diferents tipus de documents, entre les falsificacions hi havia documents d’identitat, passaports i llicències de conduir amb diferents nacionalitats europees per poder circular per territori Schengen sense dificultat. En total es van detectar 136 documents amb un alt nivell de professionalització.

Al llarg de la investigació, es va detectar que els “clients” es posaven en contacte amb els falsificadors estrangers a través de diverses xarxes socials i missatgeria instantània on fixaven un preu segons el document que sol·licitaven, ja que els passaports que comptaven amb segells de frontera, suposaven major cost per entendre que aquests conferien una major credibilitat als mateixos en els passos fronterers. Per això, el preu oscil·lava entre 1.000 i 3.000 euros. Pels mateixos canals concertaven també la data de l’enviament a Espanya dels passaports.

Han estat detingudes 64 persones, (24) Madrid, (7) Huelva, (7) Barcelona, (5) Granada (4) Alacant, (4) Las Palmas, (2) Santa Cruz de Tenerife, (2) Cadis, ( 2) Melilla, (2) Lleó, (1) Almeria, (1) Pontevedra, (1) Còrdova, (1) Lugo i (1) Jaén. Se’ls imputen els delictes de contraban, falsedat documental i contra els drets dels ciutadans estrangers per afavoriment de la immigració irregular.

El Punt Atenes

Dins de la Unitat Central Contra Xarxes d’Immigració Il·legal i Falsedats Documentals, es troba el Punt Atenes que actua com a “call center” per a la realització de consultes ràpides per part dels agents de la Policia Nacional o de qualsevol altra cooperació policial.

 

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades

Buscan a un cuarto implicado en el disparo a Vidal-Quadras

Buscan a un cuarto implicado en el disparo a Vidal-Quadras

Efectivos del Cuerpo Nacional de Policía buscan a un cuarto implicado en el disparo a Vidal-Quadras, después de que hoy se haya dado a conocer la detención de otras tres personas relacionadas con el caso. El cuarto implicado podría ser un tunecino, implicado...