Una comissió de l’Eurocambra conclou que Espanya va espiar independentistes catalans

El comitè Pegasus del PE vol que l’Europol investigui a Espanya per garantir processos "forenses apropiats"
El president del comitè del Parlament Europeu que investiga l'ús de Pegasus, Jeroen Lenaers, durant la votació de l'informe i les recomanacions celebrada a Estrasburg /: Albert Cadanet

08/05/2023

La comissió d’investigació del Parlament Europeu sobre el cas Pegasus ha assumit avui que van ser les “autoritats espanyoles” els que van espiar polítics independentistes catalans, 18 d’ells amb autorització judicial, encara que va posar en dubte la proporcionalitat de les escoltes. El comitè que analitza l’ús d’aquest programes proposa implicar l’Europol en les investigacions a Espanya per processos “forenses apropiats” i exigeixen una investigació justa.

“Sobre la base d’una sèrie d’indicadors, alguns dels quals es van admetre a la comissió de Secrets Oficials (del Congrés dels Diputats), s’assumeix que la vigilància als objectius catalans es va dur a terme per part d’autoritats espanyoles”, assenyala l’informe amb les conclusions després de més d’un any de treball. En el document, els eurodiputats donen per fet que el govern espanyol està darrere el ‘Catalangate’ i, alhora, lamenten la manca d’informació que els han proporcionat les autoritats estatals per justificar l’espionatge. En aquest sentit, exigeixen una investigació “justa i efectiva” dels casos d’espionatge no reconeguts pel CNI i demanen a l’Estat que ofereixi més informació sobre les escoltes que es van produir sota l’argument de la seguretat nacional.

El Govern espanyol sempre ha defensat al Congrés dels Diputats que les investigacions es van efectuar amb autorització judicial i que està obligat a guardar-hi secret.

L’informe de la comissió del Parlament Europeu, que va ser aprovat per 30 vots a favor, 3 en contra i 4 abstencions, va apuntar també el Marroc com el “possible” responsable de l’espionatge als telèfons mòbils del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, de la ministra de Defensa, Margarita Robles, i del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades