Macro operatiu conjunt de quatre policies europees per desarticular a Alacant i Màlaga una banda especialitzada en tràfic de drogues amb cotxes de luxe

Els caps de l'organització estaven assentats al nostre país on, malgrat l'altíssim nivell de vida que duien, mantenien un perfil discret, passant desapercebuts
Foto, cedida Policia Nacional.

04/05/2023

Policia Nacional, en una operació conjunta amb la BKA d’Alemanya, la Policia de França, el FIOD de la policia neerlandesa, EUROJUST i EUROPOL, han desarticulat una organització criminal transnacional dedicada al tràfic de drogues mitjançant vehicles d’alta gamma escalfats. Els caps de l’organització estaven assentats al nostre país -concretament a les províncies d’Alacant i Màlaga- on, malgrat l’altíssim nivell de vida que duien, mantenien un perfil discret i passaven desapercebuts. L?activitat dels membres de l?entramat a Espanya consistia a moure grans sumes de diners i droga a través de transportistes o correus en dobles fons de vehicles d?alta gamma. L’operació ha finalitzat amb la detenció de 22 persones -6 d’elles a Espanya- i la realització de 37 registres simultanis a Espanya, França, els Països Baixos i Romania, fruit dels quals s’han intervingut 2,6 milions d’euros, 1, 3 quilos d’heroïna i més de 55 quilos de cocaïna.

Les indagacions es van iniciar l’agost del 2021 quan els investigadors van tenir coneixement de l’existència d’una important organització criminal d’àmbit internacional que, presumptament, es dedicaria al tràfic de drogues i el blanqueig de capitals. Les primeres gestions policials van acreditar que una de les branques de l’entramat estava liderada per un ciutadà turc neerlandès establert al municipi alacantí d’Altea. Des d’allà controlava el trànsit de cocaïna i marihuana per tot el Llevant, blanquejant els beneficis a través de la xarxa desmantellada.

Amb l’avenç de la investigació es va evidenciar el modus operandi de l’organització, els membres del qual adquirien la substància estupefaent a Espanya per a la posterior distribució per Europa, mitjançant vehicles escalfats, aprofitant-se de les rutes comercials via terrestre cap a altres països.

Cooperació policial internacional

A causa de l’existència de connexions internacionals, la informació obtinguda fins ara va ser bolcada a EUROPOL per detectar possibles coincidències amb altres autoritats policials europees. D’aquesta manera, es va acreditar la participació dels investigats en dues aprehensions de marihuana de més de 400 quilos, a França i Alemanya, així com la seva integració en una estructura criminal internacional que movia quantitats ingents de diners (producte del tràfic de drogues) a través de vehicles escalfats d’alta gamma.

Fruit de la cooperació policial internacional, el febrer del 2022 es va celebrar a Madrid una reunió de coordinació operativa entre la Policia Nacional, la Policia dels Països Baixos, la Policia de Niça (França) i la BKA d’Alemanya. L’objectiu d’aquesta reunió era acordar la cooperació per investigar conjuntament partint d’un JIT (Joint Investigation Team) a EUROJUST, entre França i els Països Baixos.

Assentats a Altea (Alacant) i Marbella (Màlaga) on ostentaven un alt nivell de vida

Després de nombroses gestions policials, els agents van identificar l?altíssim nivell de vida que ostentaven els membres de l?entramat. Residien en grans vivendes, a les urbanitzacions més exclusives d’Altea i Marbella, conduïen cotxes de luxe i ostentaven rellotges i joies valorats en centenars de milers d’euros. Tot i això, mantenien un perfil discret i aconseguien passar desapercebuts sense aixecar sospites en els cercles socials en què es movien ni entre els agents.

Després de més d’un any de recerca, i un cop conegut el funcionament de l’organització i identificats tots els membres, les autoritats policials van acordar explotar l’operació a finals del mes de març passat. El dispositiu policial, coordinat per EUROJUST, es va materialitzar amb 37 registres a Espanya, França, els Països Baixos i Romania.

Resultats a Espanya: 6 detinguts, entre els quals hi ha els líders de l’organització, i es van realitzar 9 registres. Un dia abans del dispositiu, va ser detingut a la frontera de França amb Espanya un dels principals investigats.

Com a resultat final de l’operació, les autoritats policials han detingut un total de 22 persones a Espanya (6), França (13), Països Baixos (3) i Romania. A més, han intervingut 2,6 milions d’euros en efectiu, 55,6 quilos de cocaïna, 1,3 quilos d’heroïna i gran quantitat d’objectes de valor, rellotges de luxe i vehicles d’alta gamma, amb un valor de mercat que té uns quants milions d’euros. D’altra banda, en dos dels registres van confiscar diverses armes de foc, 5 pistoles i armes prohibides, cosa que posa de manifest la perillositat dels arrestats, malgrat el perfil discret que mostraven.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades

Buscan a un cuarto implicado en el disparo a Vidal-Quadras

Buscan a un cuarto implicado en el disparo a Vidal-Quadras

Efectivos del Cuerpo Nacional de Policía buscan a un cuarto implicado en el disparo a Vidal-Quadras, después de que hoy se haya dado a conocer la detención de otras tres personas relacionadas con el caso. El cuarto implicado podría ser un tunecino, implicado...