El Parlament aprova presentar un recurs al Suprem per la retirada de l’escó de Borràs amb els vots d’ERC, Junts i CUP

PSC, Vox, Cs i PPC demanen aplicar ja la decisió de la JEC i els comuns també hi voten en contra
La presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, durant el ple de la cambra / Bernat Vilaró

04/05/2023

Rafa Garrido / Barcelona – El ple del Parlament ha aprovat aquest dijous al vespre presentar un recurs contenciós administratiu i demanar mesures cautelars al Tribunal Suprem contra la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar les credencials de diputada a la presidenta suspesa, Laura Borràs. La votació ha arribat després que la Mesa de la cambra hagi elevat al ple la proposta per a que, amb ampliació de l’ordre del dia, s’avali la presentació del recurs. La majoria independentista del ple ha propiciat l’aprovació de la proposta, i ERC, Junts i la CUP hi ha donat suport.

A l’altre extrem, PSC, Vox, Cs i PPC s’hi ha mostrat radicalment en contra de la mesura i han exigit que la retirada de l’escó decretada per la JEC s’apliqui d’immediat. Per la seva part, els comuns també han votat en contra però considerant que el cas de Borràs “no es pot deslligar” de la naturalesa dels delictes pel que se l’ha condemnat i ha provocat l’actuació de la Junta. La resolució de la JEC s’ha notificat formalment al Parlament a última hora del matí, tot i que dimecres al vespre ja es va saber la decisió que havia pres. Amb la resolució, la Junta ha deixat sense efecte la credencial de diputada de Borràs i ha expedit directament la del següent membre de la llista de Junts per Barcelona, que curiosament és el dirigent de Demòcrates Antoni Castellà.

En el moment de votar-se al ple la presentació del recurs, els grups polítics han demanat intervenir breument per poder posicionar-se. Ferran Pedret, diputat del PSC i membre de la Mesa, ha defensat que “la persona titular de la presidència ha estat condemnada per un delicte de prevaricació, i que aquesta situació es mantingui en el temps és difícilment comprensible per part de la ciutadania”. “No ens trobaran en maneres de dilatar la situació. Les decisions s’han de prendre i ho podríem haver fet abans. El que no és raonable per la dignitat del Parlament és que la presidència l’ocupi algú condemnat per haver prevaricat”, ha dit per a justificar el seu vot contrari a la presentació del recurs.

Albert Batet, president del grup de Junts, ha considerat, per contra, que “pel bé de la dignitat i prestigi del Parlament, no es pot sotmetre la política catalana a l’arbitrarietat de la justícia espanyola”. “El sistema judicial vulnera sistemàticament la sobirania del Parlament i exemples en tenim molts. Els últims dos casos són Juvillà i Borràs, a ambdós sense sentència ferma un òrgan administratiu els hi treu l’escó. Apel·lem a tots els demòcrates de la cambra, perquè no és un atac a l’independentisme, és contra la democràcia i la sobirania de Catalunya. I no s’entendria que els diputats no arribessin fins al final per a defensar la democràcia”, ha sentenciat.

Per la seva part, Joan Garriga, portaveu de Vox, ha recordat que Borràs “ha estat condemnada per corrupció”. “No té res a veure en política. I ja no és diputada ni presidenta del Parlament, perquè ha estat condemnada per prevaricació. No s’embolcallin amb cap bandereta. La llei s’ha de complir”, ha defensat.

Des de la CUP, Carles Riera, diputat i membre de la Mesa, ha defensat el seu vot favorable “per una qüestió de sobirania del Parlament”. “És de dignitat defensar la poca que té. Hi ha un conflicte entre el Parlament i JEC, de sobirania·, ha dit, tot afegint que la CUP, amb el seu vot “no entra en el tema de fons de Borràs, sinó sobre qui ha de decidir”. “I volem deixar clar que el cas Juvillà i Borràs no tenen res a veure. Un és de naturalesa política i l’altre de prevaricació i falsedat documental, i no és legítim que Borràs esperi que el Parlament faci amb ella el que no va fer amb Juvillà per acció o omissió”, ha conclòs.

David Cid, portaveu d’En Comú Podem, ha afirmat que “és evident que s’està davant d’una nova ingerència de la JEC”, però ha defensat el seu vot contrari a la presentació del recurs perquè “no es pot deslligar del fons de la qüestió: que és la primera vegada que és condemnada la presidenta del Parlament per un cas de corrupció, i hauria d’haver dimitit”. “Avui no és un bon dia pel Parlament ni per a les institucions catalanes. Mai hauríem d’haver arribat fins aquí i si la presidència del Parlament hagués volgut preservar la institució no hauria d’haver permès arribar fins aquí”, ha sentenciat, tot demanant “no cometre els mateixos errors” en la votació d’una nova presidència i evitar “regalar de nou la presidència del Parlament a Junts”.

El diputat de Cs Nacho Martín Blanco ha assegurat que creu que “a alguns grups de la cambra els importa un rave el prestigi del Parlament”. “La decisió del recurs per a intentar de dilatar el que és una evidència, és una enorme irresponsabilitat. S’ha de fer una crida als grups per a preservar la dignitat del Parlament i acceptar que d’acord amb la llei Borràs ja no és diputada”, ha dit, tot anunciant que Cs presentarà a Fiscalia “una denuncia contra els membres de la Mesa que han votat a favor de gastar recursos públics en la presentació d’un recurs condemnat al fracàs”.

Lorena Roldán, diputada del PPC, ha llegit els correus electrònics entre Borràs i Isaias Herrero exposats al seu judici, per a després defensar la inviabilitat del recurs al Suprem. “Si després d’això encara pensen que el Parlament ha de fer front amb diners públics a la defensa de Borràs, que no comptin amb el nostre suport”, ha sentenciat.

Per últim, Jordi Orobig, diputat d’ERC, ha defensat que al seu partit són “republicans i creuen en la democràcia, els seus principis i valors”. “I això ens porta a defensar els drets polítics de tothom, i el principi de la separació de poders. Aquest Parlament s’ha dotat d’un reglament i aquí hi ha les causes taxades que no són les que porten a la JEC a dir que una diputada perd l’acta. En defensa de la democràcia i la separació de poders, de la sobirania del Parlament, avalarem la presentació del recurs. És el que pertoca”, ha dit, tot afegint que “també pertoca fer un pas al costat quan hi ha una condemna per un cas de corrupció”.

Reconsideració de Cs rebutjada

Abans de debatre i votar la presentació del recurs al Suprem, la Mesa del Parlament s’ha hagut de tornar a reunir per tractar la petició de reconsideració de Cs, que volien evitar que l’acord de la Mesa tirés endavant. L’ens rector de la cambra, però, ha tombat la petició en creure que el que es volia reconsiderar no es podia fer, i el ple ha pogut continuar sense problema per a votar i aprovar la presentació del recurs.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades