El Parlament argumenta a la JEC que retirar l’escó a Borràs abans de sentència ferma és “innecessari i desproporcionat”

Els lletrats subratllen que les incompatibilitats sobrevingudes no són competència de l'administració electoral
Pla general de la reunió de la Mesa del Parlament. / Marta Sierra

28/04/2023

Mariona Puig / Barcelona – El Parlament ha argumentat a la Junta Electoral Central (JEC) que retirar l’escó a la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, abans que hi hagi una sentència ferma del Tribunal Suprem seria “innecessari i desproporcionat”. A les al·legacions enviades a la JEC, després que l’administració electoral els donés 10 dies per fer-ho, els lletrats recorden que Borràs ja té els drets i deures parlamentaris suspesos des del 28 de juliol del 2022, de manera que creuen que “de moment no correspon adoptar cap decisió”, a l’espera d’un pronunciament en ferm del Suprem. A l’escrit, de 23 pàgines, el Parlament també indica que la JEC no és competent en situacions d’incompatibilitat sobrevinguda, sinó que això depèn de les cambres legislatives.

Condemna del TSJC i notificació de la JEC

El 30 de març el TSJC va condemnar Borràs a 4 anys i mig de presó i 13 d’inhabilitació pel fraccionament de 18 contractes a favor d’un conegut seu quan presidia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) del 2013 al 2017.

Concretament Borràs va ser condemnada a nou anys d’inhabilitació com a autora d’un delicte de prevaricació administrativa; i a quatre anys i mig de presó i quatre anys d’inhabilitació, a més d’una multa de 36.080 euros, com a autora d’un delicte continuat de falsedat en document oficial i com a inductora d’un delicte continuat de falsedat en document mercantil. La inhabilitació és per a empleada o càrrec públic electe o de funcions de govern o administració en l’àmbit local, provincial, autonòmic, estatal o supranacional.

Després de la sentència condemnatòria Vox, Cs i el PPC van fer arribar escrits a la JEC sol·licitant la retirada de l’escó a la presidenta del Parlament suspesa perquè consideraven que incorria en il·legibilitat sobrevinguda.

En una reunió el 13 d’abril la JEC no va resoldre sobre l’escó de Borràs i va decidir donar deu dies hàbils a Vergés perquè expliqués si li manté l’acta i per què, així com les al·legacions que desitgés. Aquest termini s’ha esgotat aquest mateix divendres. Es tracta del mateix procediment que va seguir la JEC abans de retirar-li l’escó a l’exdiputat de la CUP Pau Juvillà. Finalment, l’àrbitre electoral va ordenar retirar-li, tal com ja havia fet amb l’expresident de la Generalitat Quim Torra.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades