El govern espanyol amenaça amb dur la Junta d’Andalusia al Tribunal Constitucional pels regadius de Doñana

El conseller andalús de Medi Ambient defensa davant la CE que el projecte no afecta el parc natural.
La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera / foto: Anna Ferràs

24/04/2023

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica del govern espanyol, Teresa Ribera, ha amenaçat aquest dilluns la Junta d’Andalusia amb portar-la al Tribunal Constitucional pel nou projecte d’ampliació de cultius de regadiu al parc nacional de Doñana en plena emergència per la sequera. Ribera ha tornat a demanar avui al president andalús, el popular Juanma Moreno Bonilla, que retiri el projecte de llei que ja s’ha començat a tramitar al parlament de la comunitat. “No és possible dialogar sobre la base de la il·legalitat, així que prou reclamar diàleg sobre la il·legalitat d’aquesta proposició”, ha advertit Ribera a Bonilla.

“No hi ha lloc a esmenes”, ha asseverat la ministra. “Només hi ha lloc per a la devolució íntegra d’aquesta llei al lloc d’on no hauria d’haver sortit mai, en benefici dels espanyols, que és la paperera”, ha reblat.

“On no hi ha aigua, on està compromesa en un pla hidrològic del Guadalquivir sobre el qual la Junta d’Andalusia no va fer ni comentaris ni al·legacions, no és possible inventar més aigua, perquè l’aigua addicional de la qual ens podem dotar està ja compromesa per als regants legals, per als consumidors i per al mateix parc”, ha subratllat la ministra.

Ribera també ha puntualitzat que “salvar Doñana depèn de tothom, però cadascú ha d’assumir la seva responsabilitat i la del senyor Moreno Bonilla està molt clara. Deixin, si us plau, d’aliar-se amb Vox i tornin a pensar en els interessos d’Espanya i en la legalitat”.

Tot plegat el mateix dia que el conseller andalús de Sostenibilitat, Medi Ambient i Economia Blava, Ramón Fernández-Pacheco, ha defensat davant la Comissió Europea que la Junta d’Andalusia compleix amb la part que li toca de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que obliga a protegir Doñana -ha assegurat que el 80% de la sentència recau en el govern espanyol.

En el mateix sentit, Fernández-Pacheco ha assegurat que la proposició de llei que es tramita al Parlament andalús sobre els regadius a Doñana no perjudiquen “en absolut” el parc natural.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades

Mor el perruquer Lluís Llongueras als 87 anys

Mor el perruquer Lluís Llongueras als 87 anys

El perruquer Lluís Llongueras i Batlle ha mort als 87 anys, segons ha pogut confirmar l'ACN de fonts del sector. Nascut a Esparreguera el 1936, va tenir un perfil mediàtic marcat per haver pentinat famosos i per les nombroses aparicions televisives durant les dècades...