Els escriptors Camila Läckberg i Henrik Fexeus: “Això és una bogeria, ens sentim com estrelles del rock”

Autors de fora de Catalunya comparteixen amb l'ACN la seva vivència d'un Sant Jordi especialment massiu
L'escriptora Camilla Läckberg firmant un dels seus llibres a una lectora durant la diada de Sant Jordi a Barcelona / Marta VidalMarta Vidal

23/04/2023

Pau Cortina / Marta Vidal .- Barcelona – Escriptors de tot l’Estat i d’arreu del món visiten Barcelona un any més amb motiu de Sant Jordi, una “bogeria” de tradició que molts voldrien exportar. El tàndem d’autors suecs Camila Läckberg i Henrik Fexeus, admet a l’ACN estar una mica “en xoc” per l’allau de gent que espera hores per rebre una signatura. “Esperàvem molta gent però això és una bogeria, ens sentim com estrelles de rock!”, han confessat. El canadenc Robin Sharma, autor d’El club de les cinc de la matinada’ (Rosa dels Vents), també es mostra aclaparat per l’allau de gent i voldria que Sant Jordi “es fes arreu”. Clàssics de la cita com Fernando Aranburu, Javier Castillo i la guanyadora del Premi Planeta 2022, Luz Gabás, també han compartit amb l’ACN les seves sensacions.

Els autors vinguts de fora, entre ells alguns veterans de la cita, compartien aquest matí l’emoció de veure tanta gent als carrers i fent llargues cues perquè els signin l’exemplar d’un dels seus títols.

Particularment els estrangers han expressat a l’ACN alegria en constatar l’arrelament d’aquesta tradició. Els suecs Camila Läckberg i Henrik Fexeus, tàndem literari coautor de ‘El mentalista’ (Planeta), estaven “en xoc, en el bon sentit”. Aclaparats i amb l’ego ben inflat, han bromejat, sentint-se gairebé “com estrelles del rock”.

“No és tant que ens pregunten coses, però ens diuen com ens estimen, i passar hores i hores amb gent que et diu que li encanta el que fas és una experiència molt bonica”, expressa Läckberg. “Crec que pensarem una mica massa en nosaltres després d’aquest dia”, hi ha afegit Fexeus, en to de broma.

Vingut des del Canadà, Robin Sharma també s’estrena aquest Sant Jordi. Veient la cua de gent que ha vingut perquè els signi un llibre, l’autor de ‘El club de les 5 am’ ha proclamat que el títol “està esdevenint un moviment amb molta gent que es lleva a aquesta hora”. Per Sharma, Sant Jordi “és especial i s’hauria de fer a tot arreu”.

La premi Planeta torna a firmar uns anys després

Luz Gabás no és pas una debutant d’aquesta cita literària, però la vigent Premi Planeta (‘Lejos de Luisiana’) torna a signar llibres després d’un parèntesi d’uns anys. Ho fa, a més, en un any molt especial per aquest reconeixement recent a la seva novel·la. “Sé que no l’oblidaré (aquest Sant Jordi), sobretot perquè veig com de sinceres són les felicitacions dels lectors pel premi; i amb això em quedo”, ha manifestat a l’ACN. Els lectors, ha afegit, “són la raó per la qual estem aquí, i sempre els tracto amb amabilitat i els corresponc amb afecte i estima”.

En el mateix punt de signatures organitzat per la llibreria FNAC, on han coincidit un gran nombre d’autors estrangers i de fora de Catalunya, hi havia també el ja clàssic de Sant Jordi i un dels autors en castellà més venuts del últims anys, Fernando Aramburu. L’autor de ‘Patria’ (Planeta) reconeix que sí, que Sant Jordi “és una festa marcada” a la seva agenda, amb permís de la interferència de la pandèmia del coronavirus. “Tinc la sensació que s’ha recuperat aquesta sensació de llibertat”, celebrava el basc després d’uns anys estranys, i del mal temps que va condicionar l’última diada.

Les confessions dels lectors

De la relació amb els seus lectors, Aramburu aprecia que la majoria no es limiten a “llençar un elogi” sinó que li expliquen sovint “coses privades que són emocionants” de conèixer.

El malagueny Javier Castillo, autor de thrillers d’èxit com ‘La chica de nieve’ (Suma) i ‘El día que se perdió la cordura’ (Suma), avui signava també la seva darrera novel·la, ‘El cuco de cristal’. “Hi havia moltes ganes de tornar”, ha constatat l’escriptor davant la passió amb que se li dirigien alguns dels seus lectors. I això que la majoria han fet hores de cua esperant el moment de poder adreçar-s’hi. “A les deu del matí ja hi havia 500 persones”, deia entre perplex i feliç. Castillo no ha estalviat elogis cap a la celebració de Sant Jordi i el seu caràcter únic. “Firmo en altres llocs, però no hi ha res com Sant Jordi, és irrepetible; tan de bo es repliqués el model en altres llocs,” ha desitjat.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades