Un informe pericial constata infeccions amb Pegasus dels mòbils de tres membres d’Òmnium

La defensa incorpora l'examen a la causa i emplaça el jutjat 21 a agilitzar la investigació
L'exvicepresident d'Òmnium Cultural Marcel Mauri. / Arxiu-Albert Segura

21/04/2023

Un informe pericial encarregat per Òmnium Cultural constata “indicis de compromís pel programari Pegasus” als telèfons mòbils del vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri, a la periodista Txell Bonet, parella de l’exvicepresident Jordi Cuixart, i a la responsable de l’àrea internacional, Elena Jiménez, en diferents moments entre el 2017 i el 2020. Segons ha avançat TV3 i ha confirmat l’ACN, els exàmens s’han afegit a la causa judicial que investiga el cas des que va esclatar ara fa un any, i la defensa dels afectats ha emplaçat el jutjat 21 de Barcelona, que és qui la instrueix, a agilitzar la investigació.

Els pèrits informàtics van dur a terme l’exploració dels telèfons mòbils davant de notari. Segons les conclusions a les quals ha tingut accés l’ACN, al terminal telefònic de Mauri hi va haver activitat del sistema Pegasus entre el novembre del 2017 i el desembre del 2018, i posteriorment l’octubre i el novembre del 2020.

En el cas de Bonet, es va comprovar que hi havia hagut activitat del sistema Pegasus el juny del 2019 i un intent d’infecció amb el mateix programari de l’empresa israeliana NSO el febrer del 2020.

Pel que fa al telèfon mòbil de Jiménez, els pèrits informàtics fan constar a l’informe que hi va haver activitat del sistema Pegasus entre el febrer i el maig de l’any 2020.

Els informes conclouen que les infeccions van utilitzar diferents “vectors d’atac”, des de l’explotació de “vulnerabilitats” d’aplicacions informàtiques fins a l’enviament de missatges SMS redactats especialment per “provocar que la víctima entri en pàgines web amb codi informàtic maliciós”.

En tots tres casos, afegeixen les anàlisis, “s’ha comprovat” que els processos informàtics “maliciosos” van “intercanviar dades i informació a través d’internet”.

Davant d’aquests informes la defensa dels tres afectats, encapçalada pel lletrat Benet Salellas, opina que queden corroborats els informes de Citizen Lab i d’Amnistia Internacional. Per tot plegat ha emplaçat el jutjat d’instrucció 21 a agilitzar la investigació.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades