Protecció Civil assegura que el problema amb l’enviament massiu d’alertes està resolt i continua el calendari de proves

El 27 d'abril prop d'1,2 milions de persones de les comarques centrals i gironines podran rebre un missatge al mòbil
Presentació a Manresa de la prova que Protecció Civil farà a la Catalunya Central i Girona el proper 27 d'abril / Mar Martí

18/04/2023

Mar Martí / Manresa – Protecció Civil assegura que les incidències que es van detectar el 12 d’abril amb la prova de l’enviament massiu d’alertes que es va fer a Tarragona, Terres de l’Ebre i Penedès estan “resoltes” i preveu que la prova del 27 d’abril transcorri amb normalitat. En aquell cas es va detectar una anomalia en la recepció dels mòbils de diverses companyies, però la directora de Protecció Civil, Marta Cassany, ha dit que l’Estat els ha assegurat que la incidència “està resolta” i es pot continuar amb el calendari. “Ens van dir que havien fet les investigacions oportunes i que havia estat un error intern a l’hora d’enviar el missatge”, ha dit. Està previst que participin a la prova 1,2 milions de persones de les comarques centrals i gironines.

En la prova del 12 d’abril a Tarragona, Terres de l’Ebre i el Penedès, gràcies a l’enquesta desenvolupada per Protecció Civil, es va detectar una anomalia greu en la recepció dels mòbils de diverses companyies. Protecció Civil de la Generalitat va posar-ho en coneixement del Ministeri de l’Interior i va demanar que esbrinés què havia passat i s’hi posés solució. Segons ha detallat Cassany, l’endemà el Ministeri va informar que havia localitzat l’errada i s’havia solucionat. Cassany ha dit que s’hauria produït un “error intern a l’hora d’enviar els missatges” i això va fer que “algunes companyies no rebessin el missatge”.

De fet, la subdirectora de Protecció Civil, Imma Solé, ha dit que es tracta d’un sistema que té “prou garanties per al seu ús”, tot i que ha admès que és un sistema “complicat” i que pot sorgir algun error. “És un sistema que està provat, però entenem que és una cosa nova i és difícil que tot vagi al 100%”, ha afegit Solé, que ha recordat que s’estan fent proves de “molt gran abast” i, per tant, “posant molt al límit el sistema”.

Enviament massiu de missatges

Entre les onze i un quart de dotze del dia 27 d’abril es farà l’enviament de missatges a telèfons intel·ligents per testejar el sistema. El missatge que es rep no és un SMS, és un missatge emergent de text acompanyat d’un so molt estrident que no finalitza fins que l’usuari prem una tecla. El missatge que es distribuirà el dia 27 indicarà que és un missatge de prova per difondre aquest sistema de missatgeria. Ja han fet proves a Lleida, Alt Pirineu i Aran (28 de febrer) i a Tarragona, Terres de l’Ebre i Penedès (12 d’abril). Està previst que el 31 de maig es repeteixi la prova a les comarques de Barcelona.

El sistema està en marxa a Catalunya des de l’1 de febrer, quan la Generalitat va assumir-ne la competència un cop l’Estat va acabar el desenvolupament tecnològic de l’eina. El sistema és molt útil ja que permet una difusió massiva en un espai molt curt de temps. La tecnologia en la que es basa és coneguda com a ‘cell broadcast’ i permet enviar aquest missatge a tots els mòbils que es trobin en l’àrea de cobertura de determinades antenes que es seleccionen en funció d’on es vol alertar la població.

Per tant, el dia 27 d’abril, tots els telèfons mòbils intel·ligents que es trobin a les comarques gironines i a la Catalunya Central rebran aquest missatge, que s’enviarà en català, castellà i anglès. També el rebran els telèfons que en la franja horària d’enviament del missatge passin per aquest territori, encara que sigui de pas.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades