Investigadors de la UdL desenvolupen un sistema per guardar l’energia del sol de l’estiu per fer calefacció a l’hivern

El model es provarà a Alemanya i Suècia i l'objectiu és substituir els sistemes que fan servir combustibles fòssils.
La catedràtica de la UdL Luisa F. Cabeza al costat del prototip que permet emmagatzemar l'energia del sol per fer-la servir a l'hivern per calefacció. / Oriol Bosch

15/04/2023

Oriol Bosch / Lleida – Un equip d’investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) ha desenvolupat un nou sistema de climatització que es basa en “l’emmagatzematge estacional” i que permet guardar l’energia del sol de l’estiu per utilitzar-la a l’hivern i generar calefacció. En el marc d’un projecte de quatre anys de durada amb participació d’institucions d’arreu d’Europa s’ha habilitat al Parc Científic un contenidor que simula un habitatge amb la instal·lació creada. Després de l’estiu s’enviarà Alemanya i Suècia per posar-lo a prova durant l’hivern. La responsable del projecte, la catedràtica de la UdL, Luisa F. Cabeza, ha destacat que l’objectiu és substituir al 100% la calefacció convencional per un sistema que no necessita combustible fòssil.

El projecte SWS-Heating s’ha presentat aquesta setmana al Parc Científic de Lleida en el marc d’un workshop. En els darrers quatre anys, diferents laboratoris d’arreu d’Europa han desenvolupat els components d’aquest sistema únic al món. Luisa F. Cabeza ha explicat que el conformen des dels col·lectors solars que capten l’energia del sol, a un sistema d’emmagatzematge a curt termini i un altre a llarg termini així com el panell de control i uns bescanviadors de calor. La nova tecnologia consisteix en generar una reacció química que refreda de forma molt ràpida l’energia solar i la manté de forma segura durant el temps que es vulgui, fins i tot anys.

Ara que els responsables del projecte ja han aconseguit fer funcionar el nou sistema, després de passar l’estiu acumulant energia a Lleida, s’enviarà a Alemanya i a Suècia per provar-lo a l’hivern. A la part esquerra del contenidor hi ha la maquinària que processa l’energia que capten els col·lectors solars i a la dreta hi ha la simulació d’un habitatge. Cabeza destaca que a Espanya i sobretot a Lleida, durant l’hivern pot fer dies de fred però hi ha moltes jornades de sol que permeten acumular energia. No passa el mateix als països del nord d’Europa i per això es vol aprofitar aquest “excés” de sol per altres zones on no n’hi ha tant.

L’objectiu principal del projecte és fomentar la descarbonització ja que permetria substituir al 100% una calefacció que utilitza combustibles fòssils. Segons Cabeza, en uns tres anys ja es podria començar a instal·lar però el pas final l’han de fer les empreses quan estigui demostrat que el sistema funciona, ja que caldrà adaptar-lo al mercat i fer-ne les certificacions oportunes. Així mateix, es podria implantar a qualsevol tipus d’habitatge ja sigui de nova construcció o habitat, sempre que disposi d’un espai suficientment gran per instal·lar tots els aparells.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades