Alemanya apaga els últims reactors nuclears i esdevé un país sense energia atòmica

Les tres últimes plantes s'havien de tancar el 2022 però finalment ho fan aquest dissabte.
Imatge de la central nuclear de Vandellòs, al terme municipal de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. / Núria Torres - Ariadna Escoda

15/04/2023

Els tres últims reactors nuclears que hi havia en actiu a Alemanya s’han apagat aquest dissabte i han convertit el país en un estat lliure d’energia atòmica. La decisió de tancar totes les centrals nuclears es va prendre l’any 2011, quan governava la cancellera Angela Merkel, poc després del desastre nuclear que hi va haver aquell mateix any a Fukushima, al Japó, on un terratrèmol i un tsunami van danyar greument una central d’energia atòmica en què almenys va morir una persona. Tot i que estava previst que l’apagada nuclear alemanya es fes abans, a finals del 2022, s’ha ajornat fins a l’abril d’aquest 2023 a causa de la guerra a Ucraïna i de les restriccions que impedeixen l’arribada de combustible rus.

Es calcula que les centrals d’Isar, a Baviera; Neckarwestheim, a Baden-Württemberg, i Emsland, a la Baixa Saxònia, produïen en total un 7% de l’energia alemanya, que ara s’intentarà suplir amb altres fonts, com el gas natural, el carbó i energies renovables. L’aposta per la reducció nuclear a Alemanya contrasta amb la política energètica de la veïna França, on hi ha mig centenar de reactors en funcionament i se n’estan construint de nous.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades

El Govern es ven a Repsol les seves últimes participacions a Petrocat

El Govern es ven a Repsol les seves últimes participacions a Petrocat

El Govern s'ha venut a Repsol les seves últimes participacions a l'operador de carburants Societat Catalana de Petrolis, Petrocat, segons ha avançat el diari 'Ara' i ha pogut confirmar l'ACN. La Generalitat, a través de l'empresa pública Avança, encara controlava el...