Homenatgen Cipriano Martos amb una placa commemorativa davant la fossa del cementiri de Reus on va ser enterrat

La inscripció detalla com va morir el militant antifeixista i per què les restes ja no estan a la ciutat.
La placa en homenatge a Cipriano Martos instal·lada a la fossa històrica del cementiri de Reus on va ser enterrat. / Neus Bertola

03/04/2023

Neus Bertola / Reus .- Una placa commemorativa homenatja des d’aquest dilluns la figura de Ciprano Martos al cementiri de Reus. La peça s’ha instal·lat davant la fossa històrica on el militant antifeixista va estar enterrat durant 40 anys. En la inscripció s’explica que Martos va ser assassinat pel règim franquista l’any 1973 i que les seves restes han estat soterrades al cementiri reusenc fins al gener del 2023. A més, es detalla que la seva exhumació, així com la restitució i dignificació de la seva memòria s’han dut a terme en el marc del Pla de Fosses de la Direcció General de Memòria Democràtica. La regidora Montserrat Flores ha subratllat que amb aquesta actuació la ciutat tanca un cicle, però assegura que Cipriano Martos “mai s’oblidarà”.

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i la regidora responsable dels Serveis Funeraris, Montserrat Flores, han agraït a la Generalitat “tota la feina feta” per retornar les restes de Cipriano Martos a la seva família. Consideren que el cas de Martos també serveix per exemplificar “què passava a les acaballes del franquisme”.

De moment, la Generalitat continua custodiant les despulles de l’antifranquista, a l’espera dels últims tràmits, segons ha explicat Flores, qui afirma que la Direcció General de Memòria Democràtica està “en constant contacte amb la família”. La voluntat dels familiars és retornar les restes de Cipriano a Loja, a Granada, on hi ha enterrats els seus pares.

A banda de l’estructura commemorativa, la previsió és que el militant antifeixista mantingui la placa de la sepultura a la fossa 11-67 nord del cementiri de Reus, on estaven soterrades les seves restes abans que el passat 12 de desembre del 2022 s’iniciessin les tasques d’exhumació.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades