Una família albanesa denuncia la repatriació del cadàver sense cor d’un parent que va morir a l’Hospital del Mar

Mesos després se'ls va enviar l'informe de l'autòpsia a l'òrgan, però s'havia fet 17 dies abans de la mort de l'home.

27/03/2023

Una família albanesa ha denunciat la repatriació del cadàver sense cor d’un parent que va morir a l’Hospital del Mar de Barcelona el maig del 2020. El jove va acudir el 8 de maig al centre sanitari amb febre acompanyat d’una germana, i va morir, segons el Defensor del Pacient, “durant les maniobres de contenció del personal de seguretat en resposta a una agitació que va presentar en el context del seu quadre clínic”. Mesos més tard, davant la insistència de la família, es va remetre a Albània l’autòpsia del cor, però l’entitat subratlla que s’havia practicat 17 dies abans de la mort del jove. La família considera “summament irregular” la decisió de separar el cor del cos i no descarta un cas de tràfic d’òrgans.

El cas el porta el lletrat Carlos Sardinero, dels seveis jurídics del Defensor del Pacient, que ha explicat que l’Audiència de Barcelona ha rebutjat practicar la prova d’ADN al cor per corroborar que pertany al jove difunt, tal com li demanaven la mateixa família i el govern albanès.

La justícia albanesa investiga també el cas, i la Fiscalia del Tribunal de Primera Instància de Tirana ha dirigit una comissió rogatòria sol·licitant auxili judicial a les autoritats judicials espanyoles l’1 de febrer del 2021 i el 6 d’abril del 2022. En concret es demanava que es remetés el cor a Albània o, en cas que no fos possible, que se li practiqués una prova d’ADN.

El Defensor del Pacient lamenta que l’Audiència hagi arxivat la causa “amb tots aquests dubtes”. La presidenta de l’entitat, Carmen Flores, ha sol·licitat al govern espanyol que “per respecte als drets humans”, localitzi i entregui el cor a les autoritats albaneses “utilitzant les vies oficials i garantint la traçabilitat i cadena de custòdia” per poder-li fer la prova d’ADN “que Espanya ha denegat”.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades

Mor el perruquer Lluís Llongueras als 87 anys

Mor el perruquer Lluís Llongueras als 87 anys

El perruquer Lluís Llongueras i Batlle ha mort als 87 anys, segons ha pogut confirmar l'ACN de fonts del sector. Nascut a Esparreguera el 1936, va tenir un perfil mediàtic marcat per haver pentinat famosos i per les nombroses aparicions televisives durant les dècades...