UBS compra Credit Suisse per més de 3.000 milions d’euros

El govern suís nega que es tracti d'un rescat públic malgrat haver aprovat un aval de 9.000 milions.
Un ordinador amb la cotització de Credit Suisse aquest dimecres. / Miquel Vera

19/03/2023

Gerard Artigas / Barcelona – El banc suís UBS ha comprat el seu principal competidor financer al país, Credit Suisse, per 3.000 milions de francs, uns 3.010 milions d’euros. L’acord l’ha anunciat en una roda de premsa aquest diumenge el Consell Federal de Suïssa acompanyat dels presidents dels consells d’administració d’ambdues entitats financeres i del president del Banc Nacional Suís (BNS), Thomas Jordan. L’oferta d’UBS era inicialment de mil milions de dòlars, però s’ha acabat rebutjant. Finalment, l’oferta acceptada per Credit Suisse és de 76 cèntims de franc per acció.

Credit Suisse passa per un moment de crisi i havia demanat un préstec de 50.000 milions de francs suïssos, un 50.700 milions d’euros, al BNS. El govern helvètic, que nega que es tracti d’un rescat, està estudiant una reforma legislativa exprés per afavorir la compra sense necessitar l’aval dels socis. L’executiu de Berna habilitarà 9.000 milions de francs, més de 9.094 milions d’euros, com a garantia.

El president del Consell Federal, Alain Berset, ha celebrat que les negociacions entre UBS i Credit Suisse “han conclòs amb èxit” i ha explicat que l’aval pretén cobrir “qualsevol reducció dels riscos d’UBS davant de pèrdues potencials”.

El president del consell d’administració d’UBS, Colm Kelleher, ha assenyalat que, amb aquesta compra, l’entitat tindrà un valor de més de tres bilions de dòlars i es caracteritzarà per una cartera d’inversions més “conservadora” que la de Credit Suisse, ha garantit.

Durant la roda de premsa ha planat el fantasma de les entitats massa grans (‘too big to fail’, en anglès) que es va popularitzar durant la darrera crisi financera. El govern suís ha reconegut que la solució per salvar una entitat tan gran com Credit Suisse és crear-ne una de molt més gran, la nova UBS, però l’ha defensat per “evitar una crisi a gran escala”, ha dit Berset.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades