L’Hospital Clínic pateix un ciberatac que afecta els serveis d’urgències, farmàcia i laboratori

El SEM deriva nous pacients a altres hospitals de la ciutat però no s'han traslladat els que ja estaven ingressats.
Foto: Joana Garreta

05/03/2023

L’Hospital Clínic ha patit un ciberatac tipus Ransomware, segons ha informat aquest diumenge el Govern en un comunicat. L’incident s’ha notificat a les 11.17 h d’aquest diumenge, però diverses fonts consultades asseguren que el sistema va començar a donar problemes ja dissabte a la nit. Fonts del Clínic han confirmat que els problemes van començar a la matinada. Els serveis afectats són els de laboratori, farmàcia i urgències. Segons han explicat a l’ACN fonts del centre, els serveis d’urgències continuen atenent els pacients que ja estaven ingressats, que no han estat traslladats a altres centres, però el SEM deriva nous pacients a altres hospitals de la ciutat, així com també els codis per ictus o infart.

El centre sí que accepta pacients que arriben pel seu propi peu a les seves urgències.

“No donem l’abast. És un risc per a la gent que pugui venir aquí a tractar-se i que no se la pot atendre bé”, es queixa a l’ACN Mireia Gómez, infermera del servei de transfusions. Segons ella, els responsables d’informàtica estan intentant solucionar “tots els problemes” però encara no saben quan ho podran resoldre: “Ens diuen que potser triguen dos dies o potser una setmana… de moment hem de treballar així”.

Segons aquesta infermera i familiars de pacients consultats, els sanitaris no poden accedir a l’historial de les persones que atenen i ho han de fer “tot a mà”. Això està generant algunes dificultats perquè, per exemple, s’han de fiar dels pacients pel que fa a les seves patologies, com poden ser al·lèrgies a medicaments, indica Gómez.

Incidència des de la matinada

“Hem arribat aquest matí i ens han dit que des d’ahir a la nit no funciona el sistema informàtic”, assegura Gómez. També la Paula Fortuny, que va arribar dissabte a la nit a urgències del Clínic amb la seva mare, afirma que ja hi havia problemes: “Cada cop s’anaven penjant més els programes, les impressores deixaven de funcionar, va anar caient a poc a poc fins que va deixar de funcionar”. Altres familiars de pacients i fonts dels treballadors del centre consultades confirmen que els problemes informàtics van començar dissabte a la nit. Fonts del Clínic han confirmat a l’ACN que els problemes van començar de matinada.

La Paula explica que no ha vist aglomeracions de pacients ni caos, però sí que descriu sanitaris pujant i baixant escales “tot el dia per entregar informes d’analítiques”. “A més, en un diumenge, que només hi ha els metges de guàrdia”, afegeix la infermera de transfusions.

Notificació oficial

El Clínic ha notificat el ciberatac a l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya i cap a dos quarts de dotze del migdia s’ha iniciat el desplegament del pla d’actuació per dona resposta a l’incident. Segons ha informat el Govern en un comunicat, el centre s’ha coordinat amb el Departament de Salut i amb els altres hospitals de la ciutat perquè atenguin urgències, transport sanitari i els codis ictus i infart.Fonts del Clínic han remarcat que no s’ha traslladat cap pacient dels que estaven ingressats a urgències abans del ciberatac, que continuen sent atesos al mateix centre. En canvi, sí que es deriven nous pacients a altres centres. Tot i això, el Clínic accepta aquells pacients que arriben al peu a les seves urgències. Tampoc s’ha traslladat cap dels pacients que estan ingressats a planta.Els serveis tècnics treballen per resoldre la incidència.

Ransomware

El ciberatac que pateix l’Hospital Clínic és del tipus ransomware que, segons informació publicada al web de l’Agència de Cibersegurat de Catalunya, és un tipus de programari maliciós que impedeix a les víctimes accedir als arxius dels seus dispositius informàtics mitjançant diversos mètodes fins que no s’efectuï el pagament d’un rescat. Afegeixen que l’empresa víctima pot perdre la disponibilitat de les seves dades de manera permanent.

Aquest tipus d’atac és el mateix que van patir l’octubre passat els hospitals Moisès Broggi, Dos de Maig i General de l’Hospitalet de Llobregat, o la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) l’octubre del 2021.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades