Maria Branyas, la persona més gran del planeta, compleix 116 anys

La catalana va heretar el títol al gener.
La persona més vella de Catalunya, Maria Branyas. / Guifré Jordan

04/03/2023

La catalana Maria Branyas, la persona més gran del planeta, ha complert aquest dissabte 116 anys. En un missatge al compte de Twitter Super Àvia Catalana, que gestiona la seva família, Branyas cita el poeta i periodista txec Jaroslav Seifert, que també és Premi Nobel de Literatura: “He hagut d’arribar a edat avançada per aprendre a estimar el silenci… En el silenci apareixen senyals emocionants i a les cruïlles de la memòria detectes noms que el temps pretenia ofegar”. Branyas es va convertir en la persona més gran del món el passat gener, després de la mort de la francesa Lucile Randon als 118 anys. Des de fa uns 20 anys, Branyas viu a la Residència Santa Maria del Tura, a Olot.

Nascuda el 4 de març del 1907 a San Francisco, California, en una família catalana, Branyas va arribar a Catalunya de petita i té records que es remunten a la primera Guerra Mundial i a la guerra civil espanyola, segons explicava el 2019 en una entrevista a Catalan News.

Després de la mort de Randon, Branyas va heretar automàticament el títol d’acord amb el recompte que elabora des de fa més de 20 anys el Grup de Recerca Gerontològica, del grup Guinness dels Rècords Mundials.

El maig del 2020, Maria Branyas es va convertir en la persona més gran del món en sobreviure a la covid-19 a l’edat de 113 anys.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades

8TV entra en concurs de creditors

8TV entra en concurs de creditors

8TV ha entrat finalment en fase de concurs de creditors. La cadena privada de Catalunya, propietat de Nicola Pedrazzoli, ja s'havia declarat en preconcurs al maig i havia iniciat la cerca de noves línies de finançament. El concurs afecta tota la companyia Emissions...