L’Audiència de Barcelona dona la raó als ex alts càrrecs del Govern i ordena unificar les causes judicials

Les despeses de l'acció exterior que investigava Instrucció 18 passaran, també, a Instrucció 13.
L'exconseller Raül Romeva, un dels investigats. / Sílvia Jardí

02/03/2023

L’Audiència de Barcelona ha donat la raó als ex alts càrrecs del Govern que demanaven unificar les causes judicials de l’1-O que instrueixen els jutjats 18 i 13 de Barcelona i ha ordenat que les gestioni aquest últim, segons ha avançat el diari ‘Ara’ i ha confirmat l’ACN, que ha tingut accés a la interlocutòria. El jutjat 13 va obrir la primera causa a principis del 2017, que va derivar en el judici al Tribunal Suprem per l’1-O, mentre que els exdirigents polítics no aforats van seguir allà. Però un informe del Tribunal de Comptes (TdC) sobre les despeses de l’acció exterior va portar la fiscalia a presentar una querella a Instrucció 18, amb alguns dels fets molt vinculats a l’1-O i tres dels investigats presents a les dues causes.

La Fiscalia s’oposava a la unificació de les dues causes, però ara l’Audiència ha apreciat “l’existència de supòsits de connexió” entre els delictes investigats en ambdós procediments, per la qual cosa ha estima el recurs i ha ordenat la unificació.

Instrucció 18 investiga el suposat desviament fraudulent de fons públics per internacionalitzar el procés sobiranista entre el 2011 i el 2017 mitjançant 11 contractes d’informes o treballs acadèmics que el Tribunal de Comptes i la fiscalia consideren arbitraris i fora de les competències de la Generalitat.

Entre la desena d’investigats destaquen l’exconseller Raül Romeva i altres ex alts càrrecs com Roger Albinyana, Gerard Figueras, Albert Royo, Aleix Villatoro, Teresa Prohias o Víctor Cullell. A Instrucció 13 s’investiga específicament l’organització del referèndum de l’1-O. Villatoro, Royo i Prohias estan investigats als dos jutjats.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades