Detenen a Catalunya part d’una trama de factures falses acusada d’estafar més de 25 milions d’euros

El frau se centrava en la compravenda de telefonia mòbil i altres dispositius electrònics a gran escala.

22/02/2023

La Guàrdia Civil, la Policia Nacional i l’Agència Tributària han detingut a Catalunya part d’una trama de factures falses acusada d’estafar més de 25 milions d’euros. Al conjunt de l’Estat hi ha hagut 17 detencions i s’han fet 39 registres a 8 països europeus, 20 dels quals a Espanya. La policia ha bloquejat 95 comptes bancaris i ha comissat 24 propietats i diversos cotxes de luxe. El frau investigat se centrava en la compravenda de telefonia mòbil i altres dispositius electrònics a gran escala, eludint el pagament de l’IVA a través de les esmentades factures falses. El cap de la trama ha estat detingut a Itàlia. La Fiscalia Europea ja l’investigava per un altre procediment en el marc del qual s’han comissat més de 40 milions d’euros.

L’operació duia per nom ‘Marengo-Rosso’ i la dirigia la delegació a Espanya de la Fiscalia Europea. Diversos cossos policials han participat en la desarticulació d’una organització criminal considerada internacional. Hi ha hagut actuacions policials a Espanya, la República Txeca, Hongria, Itàlia, Luxemburg, Portugal, Polònia i Eslovàquia.

Els principals delictes investigats són organització criminal, contra la hisenda pública i blanqueig de capitals. El frau de l’IVA s’hauria fet a partir d’un sistema delictiu “complex” que es beneficia de les normes de la UE sobre les transaccions transfrontereres entre els seus estats membres, exemptes d’aquesta taxa.

Les compres dels dispositius electrònics es feien a partir d’una cadena de societats fictícies repartides per gran part del territori de la UE. Fonts policials apunten que aquestes firmes feien ús de factures suposadament falses per eludir el pagament de l’IVA, alhora que sol·licitaven a les autoritats tributàries nacionals els reemborsaments d’aquest impost.

Es tracta, asseguren les mateixes fonts, d’un sistema que generava beneficis “d’enormes proporcions” a l’organització, als quals cal sumar els que s’obtenien per la venda final dels dispositius a preus molt competitius a través de mercats en línia a diferents països.

Els beneficis, sempre segons la policia, es blanquejaven reinvertits en béns immobles d’alt valor a països com Portugal, Itàlia i Txèquia principalment.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades