El Suprem confirma la inhabilitació absoluta per a Junqueras i Bassa fins el 2031, i a Romeva i Turull el 2030

Condemna Sánchez i Cuixart com a autors d'un delicte de desordres públics i Forcadell, Rull i Forn per desobediència.
Façana del Tribunal Suprem, a Madrid. / Arxiu-Moisès Peñalver

13/02/2023

La Sala Penal del Tribunal Suprem ha revisat la sentència dictada en la causa del procés el 14 d’octubre del 2019 davant la reforma del Codi Penal que deroga el delicte de sedició. La Sala conclou que ha de condemnar els acusats Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa com a autors d’un delicte de desobediència en concurs real amb un delicte de malversació de cabals públics. Rebutja rebaixar la pena pel delicte de malversació que tots quatre tenien imposada, que quedarà extingida, segons la liquidació de condemna ja practicada a les respectives executòries, l’any 2031 en el cas de Junqueras i Bassa, i l’any 2030 al de Turull i Romeva, informa el TSJC.

Segons les mateixes fonts, es condemna Jordi Sánchez i Jordi Cuixart com a autors d’un delicte de desordres públics i Carmen Forcadell, Josep Rull i Joaquín Forn com a autors d’un delicte de desobediència. Tot i això, en relació amb aquests condemnats, l’entrada en vigor de la reforma del 2022 determina l’extinció total de les condemnes d’inhabilitació respectives. Amb la substitució de la sedició per la desobediència i els desordres públics, les penes d’inhabilitació s’extingeixen per a Carme Forcadell, Josep Rull, Joaquim Forn i els ‘Jordis’.

La Sala rebutja a la seva interlocutòria que el derogat delicte de sedició es pugui entendre ara castigat en el nou delicte de desordres públics, i adverteix que la reforma deixa impunes els processos secessionistes que no vagin acompanyats d’actes de violència o intimidació. El tribunal que ha dictat la interlocutòria està format per Manuel Marchena (president i ponent), Andrés Martínez Arrieta, Juan Ramón Berdugo, Antonio del Moral, Andrés Palomo i Ana Ferrer, que van dictar la sentència del procés.

 

AMPLIAREM

 

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades