Detinguts catorze grafiters a Barcelona, Madrid, Burgos i Lleó acusats de ser autors d’un centenar d’actuacions en trens

La investigació ha comptat amb la col·laboració del Centre d'Intel·ligència Contra el Crim Organitzat (CITCO) i d'INTERPOL ja que alguns dels arrestats es movien per Europa.

13/02/2023

Catorze persones han estat detingudes i altres 22 han estat identificats, com a presumptes autores de 98 delictes de danys valorats en un total de 421.966 euros. Les detencions s’han produït a les Balears, Madrid, Burgos, Lleó i Barcelona i en l’operatiu de la Policia Nacional en col·laboració amb organismes internacionals com INTERPOL, i el Centre d’Intel·ligència Contra el Crim Organitzat (CITCO), ja que alguns dels identificats es desplaçaven des de països europeus per cometre les accions delictives en allò que es coneix com a “turisme del grafiti”.

La investigació es va iniciar el passat mes d’abril duent-se a terme una anàlisi de les denúncies per grafits realitzats en trens a les Illes Balears en els darrers tres anys. La identificació dels autors ha estat de gran dificultat ja que anaven establint la seva residència a diferents localitats del territori espanyol, així com desplaçaments des de diferents països europeus. Gràcies a la col·laboració d’Interpol i del CITCO, els agents han pogut determinar que alguns dels autors es desplaçaven des de països d’Europa per fer les accions delictives en allò que es coneix com a “turisme del grafit”. Els investigadors han pogut esbrinar que els presumptes autors viatgen a l’illa durant uns dies i graven el seu viatge incloent la realització de grafits als trens i vagons.

A més dels fets delictius que afecten els Serveis Ferroviaris de Mallorca, s’han aclarit fets similars a Madrid, Barcelona, Aragó, Castella i Lleó, Cantàbria, Navarra i Múrcia corresponents a les companyies RENFE i Transports Metropolitans de Barcelona.

L’operatiu s’ha fet en dues fases

A la primera fase es va procedir a la localització i detenció a Madrid, Burgos, Lleó i Barcelona d’11 dels investigats. Aquesta fase va tenir lloc durant el mes de gener passat i es van intervenir diversos estris per fer les pintades, telèfons mòbils, càmeres fotogràfiques i targetes gràfiques.

La segona fase s’ha desenvolupat aquest mes de febrer amb la col·laboració de Policia Local de Palma de Mallorca i es va procedir a la detenció simultània de tres persones residents a les Balears així com la imputació de fets a 5 investigats amb residència a Alemanya i França.

L’operació ha finalitzat amb la detenció de 14 persones i la imputació de fets delictius a vuit identificats més. S’han aclarit 98 fets delictius comesos tant a l’operadora del transport de Mallorca com a operadores del transport a diverses localitats del territori nacional, amb una valoració total dels danys que ascendeix a 421.966 euros.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades