Mor el director de cinema Carlos Saura

El cineasta havia de rebre el Goya d'Honor 2023 aquest dissabte a Sevilla
Pla mitjà del director del Festival de Sitges, Ángel Sala, amb el cineasta i premi honorífic Carlos Saura el 17 d'octubre de 2021.

10/02/2023

El director de cinema Carlos Saura ha mort aquest divendres als 91 anys, segons ha informat l’Acadèmia del Cine, que ha destacat que ha estat “un dels cineastes fonamentals de la història del cinema espanyol”. Precisament, Saura havia de rebre aquest dissabte el Goya d’Honor 2023 en la cerimònia prevista per aquest dissabte a Sevilla. L’Acadèmia del Cinema ha destacat que aquest dissabte la cerimònia dels Goya “commemorarà la memòria d’un creador irrepetible”. La seva darrera pel·lícula ‘Las paredes hablan’ es va estrenar divendres passat, una mostra, segons l’Acadèmia, de la “seva incansable activitat i del seu amor per l’ofici fins a l’últim moment”.

Nascut a Osca el 1932, poc abans de l’esclat de la Guerra Civil, Saura va ser director, guionista i fotògraf en actiu des de 1956.

Va debutar amb ‘Los golfos’ a principis de la dècada dels 60, amb la qual va ser nominat a la Palma d’Or, i es va revelar internacionalment amb ‘La Caza’ (1965), premiada amb l’Ós d’Or al Festival de Berlín. Tres anys més tard, va rebre el mateix guardó per ‘Peppermint fraappé’ i al 1981 l’Ós d’Or per ‘Deprisa deprisa’. Abans, també havia dirigit altres altres clàssics del cinema espanyol com ‘Ana y los lobos’ (1973), ‘Cría Cuervos’ (1976), per la qual va rebre un reconeixement del Premi Especial del Jurat del Festival de Canes, i ‘Mamá cumple 100 años’ (1979).

A banda, al costat del ballarí Antonio Gades va dirigir la trilogia musical ‘Bodas de Sangre’ (1981), basat en l’obra de Federico García Lorca; ‘Carmen’ (1983), basat en l’òpera de Georges de Bizet, i ‘El amor brujo (1986), en el ballet de Manuel de Falla. En total, Saura, que també va estar influït pel director Luis Buñuel, va signar més de mig centenar d’obres cinematogràfiques.

Als 90, Saura va rebre el Goya al millor director per ‘Ay Carmela’ (1990) i entre la dècada dels 90 i la següent va ser investit ‘honoris causa’ per les universitats de Dijon i Saragossa. Al 2007, el Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià el va reconèixer per la seva trajectòria i dos anys més tard també hi va fer la Setmana Internacional el Cinema de Valladolid.

L’any passat, Saura va rebre el Gran Premi Honorífic de la 54a edició del Sitges Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya al costat dels director Mamoru Hosoda i l’actriu Belén Rueda. A Sitges, el director hi va presentar el curtmetratge ‘Goya 3 de mayo’ (2021).

Al llarg de la seva trajectòria, també ha rebut altres reconeixements importants com l’Ordre d’Arts i Lletres de França i l’Ordre del Mèrit de la República Italiana.

D’altra banda, en un comunicat, la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) ha expressat el seu condol per la mort del cineasta i ha subratllat que ha estat “una referència” per a l’entitat. “Se’n va un dels grans autors que ja impulsat el cinema espanyol dins i fora de les nostres fronteres”, ha destacat l’SGAE.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades

Flash: Mor la periodista María Teresa Campos als 82 anys

Flash: Mor la periodista María Teresa Campos als 82 anys

La periodista María Teresa Campos ha mort aquest dimarts als 82 anys a l'Hospital Universitari Fundación Jiménez Díaz de Madrid. Campos va ingressar amb pronòstic reservat a causa d'una insuficiència respiratòria aguda, i dilluns a primera hora de la tarda l'hospital...

Mor l’exciclista Federico Martín Bahamontes

Mor l’exciclista Federico Martín Bahamontes

L'exciclista Federico Martín Bahamontes ha mort aquest dimarts als 95 anys, serà recordat, a més de per la seva faceta escaladora, com el primer espanyol que va inscriure el seu nom com a guanyador del Tour de França, el 1959. Bahamontes, nascut al petit poble toledà...