Mor l’escriptor i periodista Josep Maria Espinàs

Referent de la creació literària, va guanyar el primer premi amb 26 anys i va cultivar una extensa carrera.
Foto: Pere Francesch

05/02/2023

L’escriptor i periodista Josep Maria Espinàs ha mort aquest diumenge als 95 anys, segons han explicat a l’Agència Catalana de Notícies (ACN) fonts properes a l’autor. Nascut a Barcelona el 1927, es va llicenciar en Dret a la Universitat de Barcelona (UB). Amb una extensa obra, es va convertir en un referent de la creació literària en català des de la joventut, ja que amb 26 anys va guanyar el premi Joanot Martorell –actual premi Sant Jordi– per la novel·la ‘Com ganivets o flames’.

Per la seva trajectòria va rebre diversos reconeixements, com la Creu de Sant Jordi el 1983, la Medalla d’Honor del Parlament de Catalunya el 2007 i la Medalla d’Or de la Generalitat el 2015. A banda d’aquests guardons, també va cultivar un palmarès literari amb els premis Yxart (1957), Mercè Rodoreda (1958) el Premi Nacional de Periodisme (1995), i el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (2002).

És autor, entre altres, de ‘Combat de nit’, ‘El teu nom és Olga’, ‘El meu ofici’, ‘Viatge al Pirineu de Lleida’, ‘Una vida articulada’ i ‘A peu’, amb què La Campana volia homenatjar-lo reeditant-ne la històrica col·lecció. Espinàs va ser també un dels impulsors de la Nova Cançó i va ser un dels qui va fundar Els Setze Jutges. Així mateix, és conegut per haver posat lletra, amb Jaume Picas, al ‘Cant del Barça’, l’himne del FC Barcelona.

A banda de la seva prolífica carrera com a escriptor i periodista, també va ser editor. De fet, va ser un dels fundadors de l’editorial La Campana. És recordat sobretot pel seu paper de cronista de paisatges i de la vida quotidiana del seu temps, un paper que també va assumir com a articulista als diaris ‘Avui’, primer, i ‘El Periódico’, més tard.

En una entrevista amb l’ACN el 2018, va considerar que la llengua catalana viu actualment una situació “molt millor” que durant la seva joventut. “El 1940 i el 1950 hauria volgut tenir aquesta Catalunya”, va resumir, ja que el català estava prohibit. També va explicar que mai no s’havia proposat de ser escriptor. “Jo he acceptat la vida, no l’he volgut conduir ni aprofitar i m’he trobat fent coses perquè estava prou obert per no dictar sentències”, va exposar.

Condolences

El món de la cultura i també de la política ha plorat la mort de l’escriptor en conèixer la notícia. A banda de personalitats del món editorial, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, l’ha recordat com “un dels grans” de la literatura catalana i n’ha subratllat el paper de “cronista de paisatges quotidians i de la vida del país”. “És un configurador de la nostra quotidianitat i avui una part de Catalunya se’n va amb ell”, ha destacat.

La consellera de Cultura n’ha valorat a TV3 la “mirada i estima pel territori” i la seva trajectòria “immensa i molt única”. “El trobarem molt a faltar”, ha dit. També el ministre del ram, Miquel Iceta, ha lamentat la seva defunció: “Que la terra li sigui lleu”.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades

Flash: Mor la periodista María Teresa Campos als 82 anys

Flash: Mor la periodista María Teresa Campos als 82 anys

La periodista María Teresa Campos ha mort aquest dimarts als 82 anys a l'Hospital Universitari Fundación Jiménez Díaz de Madrid. Campos va ingressar amb pronòstic reservat a causa d'una insuficiència respiratòria aguda, i dilluns a primera hora de la tarda l'hospital...

Mor l’exciclista Federico Martín Bahamontes

Mor l’exciclista Federico Martín Bahamontes

L'exciclista Federico Martín Bahamontes ha mort aquest dimarts als 95 anys, serà recordat, a més de per la seva faceta escaladora, com el primer espanyol que va inscriure el seu nom com a guanyador del Tour de França, el 1959. Bahamontes, nascut al petit poble toledà...