Arxiven la causa contra l’agent dels antiavalots que va atropellar un jove en els aldarulls del 2019 a Tarragona

L'auto no és ferm i es pot presentar un recurs d'apel·lació els pròxims dies.

20/01/2023

El Jutjat número 1 de Tarragona ha arxivat provisionalment la causa contra l’agent dels Mossos d’Esquadra que conduïa la unitat ARRO (antiavalots) que va atropellar un jove de 17 anys durant els aldarulls de 2019 a la ciutat. La sentència descarta que la conducta dels policies fos dolosa perquè els peritatges han demostrat “la falta de visibilitat” del vehicle, “l’escassa velocitat” a la qual anava i que la víctima estava darrere d’un contenidor. La resolució assegura que no hi havia possibilitat “d’evitar” l’atropellament perquè va ser l’impacte d’un altre vehicle dels antiavalots amb una altre contenidor que va desplaçar el primer. El tribunal dona cinc dies per presentar un recurs de reforma o apel·lació.

Els fets es van produir la nit del 17 d’octubre, durant les protestes contra la sentència del judici del procés. La causa es va obrir aquell mateix mes, però per sentència del Tribunal Constitucional (l’abril del 2022) va estimar el recurs d’empara i va anul·lar el sobreseïment i els recursos de reforma i apel·lació que també s’havien resolt més tard.

El 26 d’abril de l’any passat es reobria la causa i es va prendre declaració i es va fer un reconeixement mèdic forense a la víctima de l’atropellament, que tenia 17 anys en el moment dels fets. També es va requerir als Mossos d’Esquadra una còpia de l’assegurança del vehicle implicat en els fets i es va citar a declarar els agents investigats.

Segons les diligències practicades, no existeix culpa penal en la conducta dels agents. La versió policial coincideix de forma verídica sobre com van ocórrer els fets i la sentència, a la qual ha tingut accés l’ACN, considera corroborat aquest fet amb les imatges i l’informe policial.

Els agents defensen que la intervenció tenia l’objectiu de dissuadir els manifestants enmig d’un context de “gran violència”. L’informe tècnic dels Mossos d’Esquadra apunta que el conductor de la furgoneta policial no va poder evitar l’atropellament i que va respondre a les ordres del seu superior. Els manifestants van desplaçar un contenidor al mig del carrer i arran d’aquest fet, la furgoneta va xocar-hi. El denunciant va quedar darrere d’un d’aquests elements sense que el conductor del vehicle s’adonés de la seva presència.

La sentència descarta la culpa del conductor i la resta d’agents que van intervenir en l’actuació. La víctima, que era menor d’edat en el moment dels fets, va necessitar 40 dies per recuperar-se de les lesions, tres dels quals amb ingrés hospitalari.

El sindicat SAP-FEPOL ha celebrat l’arxivament de la causa judicial, la qual lamenten que, a més d’investigar un efectiu policial, es va “utilitzar” per part de diferents associacions per “desprestigiar” el cos dels Mossos d’Esquadra acusant les unitats d’ordre públic d’actuar de manera desproporcionada, tot i que “quedar acreditat el context de gran violència dels manifestants”

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades