La catalana Maria Branyas esdevé la persona més gran del planeta, amb 115 anys

Nascuda el 1907, ha pres el testimoni de Lucile Randon, francesa de 118 anys que ha mort avui.
La persona més vella de Catalunya, Maria Branyas, en una imatge del 2019. / Guifré Jordan

17/01/2023

La catalana Maria Branyas s’ha convertit en la persona més gran del món als seus 115 anys, segons ha avançat Catalan News, després que la francesa Lucile Randon, de 118, hagi mort aquest dimarts. Branyas ha heredat automàticament el títol d’acord amb el recompte que elabora des de fa més de 20 anys el Grup de Recerca Gerontològica, del grup Guinness de Rècords Mundials. Aquest dimarts al vespre, la residència on Randon ha passat els seus últims dies ha informat l’Agència France-Presse que la persona que fins a aquest moment havia estat verificada com la de més edat del món havia mort.

Nascuda el 4 d’abril del 1907 a San Francisco, Californa, en una família catalana, Branyas va arribar a Catalunya de petita i té records que es remunten a la primera Guerra Mundial i a la guerra civil espanyola, segons explicava el 2019 en una entrevista a Catalan News.

De fet, el retorn a Catalunya de la família, quan ella tenia 7 anys, es va produir el 1914, en ple esclat de la primera gran guerra del segle XX. “Vam arribar en vaixell. A causa de la guerra Alemanya atacava el nord i no podies travessar els mars nòrdic, vam haver d’anar per les Açores i per Cuba”, explicava.

El maig del 2020, Maria Branyas es va convertir en la persona més gran del món en sobreviure a la covid-19 a l’edat de 113 anys.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades

8TV entra en concurs de creditors

8TV entra en concurs de creditors

8TV ha entrat finalment en fase de concurs de creditors. La cadena privada de Catalunya, propietat de Nicola Pedrazzoli, ja s'havia declarat en preconcurs al maig i havia iniciat la cerca de noves línies de finançament. El concurs afecta tota la companyia Emissions...