El govern espanyol envia un requeriment a Castella i Lleó exigint-li que no vulneri el dret a interrompre l’embaràs

La Moncloa avisa que si s'incompleix la legislació sobre l'avortament emprendrà "actuacions jurídiques addicionals".
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la compareixença de balanç de 2022 / Fernando Calvo

15/01/2023

El govern espanyol ha enviat aquest diumenge un requeriment a la Conselleria de Sanitat de Castella i Lleó exigint-li que s’abstingui d’aprovar o aplicar “cap mesura que vulneri o soscavi” la normativa estatal sobre el dret a l’avortament i que, en cas que ja s’hagin posat en marxa, les cessi “immediatament”. El requeriment arriba després que el govern autonòmic anunciés canvis en els procediments d’avortament, com obligar les embarassades a escoltar el batec del cor del fetus. La Moncloa considera que les mesures fetes públiques per boca del vicepresident autonòmic, Juan García-Gallardo, de Vox, “podrien vulnerar l’exercici efectiu de drets fonamentals” i “s’extralimiten de les competències que corresponen a aquesta comunitat autònoma”.

El govern de Castella i Lleó, del PP i Vox, va anunciar dijous mesures “provida” que consisteixen a posar impediments a les persones que volen avortar, com oferir-los una ecografia en 4D del fetus i atenció psicològica. Davant d’això, el Ministeri de Sanitat ha reclamat a la Conselleria que li comuniqui “els protocols, instruments, comunicacions o instruccions escrites o verbals mitjançant les quals es pretenguin dur a terme les actuacions anunciades” i que, a més, les proves diagnòstiques a la sanitat pública de Castella i Lleó no contravinguin “el coneixement científic actual i les recomanacions recollides en les guies de salut” estatals i internacionals. De no fer-ho, avisa, el govern espanyol podria emprendre “actuacions jurídiques addicionals”. De fet, l’executiu estatal ha explicat que està coordinant, a través de diversos ministeris, una resposta a la situació.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades

McCarthy, elegit finalment president de la Cambra Baixa dels EUA

McCarthy, elegit finalment president de la Cambra Baixa dels EUA

Kevin McCarthy s'ha convertit, per fi, en president de la Cambra Baixa dels Estats Units després d'aconseguir que congressistes del seu partit li donessin suport. En aquesta votació definitiva, sis republicans ultres van optar per l'abstenció, cosa que va obrir el...