L’ONU alerta de vulneracions de drets humans en el cas Pegasus i insta el govern espanyol a imposar sancions

L'executiu espanyol respon que tota activitat s'emmarca sempre en el respecte a la legalitat.
Detall de les banderes de la seu europea de l'ONU, a Ginebra. / Jordi Pujolar

03/01/2023

Sílvia Jardí / Barcelona – L’ONU ha alertat de vulneracions de drets humans en el cas de l’espionatge amb Pegasus i ha instat el govern espanyol a “investigar, processar i a imposar sancions”. Ho ha fet en una resolució dels relators especials sobre qüestions de les minories, sobre els drets a la llibertat de reunió pacífica i d’associació. El text respon a una comunicació de la secretària general d’ERC, Marta Rovira, a les Nacions Unides en nom de les víctimes dels republicans i en coordinació amb la resta d’organitzacions afectades pel ‘Catalangate’. La resposta del govern espanyol a la resolució de l’ONU apunta que tota intercepció es fa “seguint els requisits previstos en l’ordenament jurídic espanyol” i “amb ple respecte als drets fonamentals i llibertats”.

La resolució recull l’espionatge al president del Govern, Pere Aragonès; la consellera d’Acció Exterior i la UE, Meritxell Serret; els exlíders de l’ANC Elisenda Paluzie i Jordi Sánchez; l’advocat Andreu Van den Eynde; la dirigent d’ERC Marta Rovira; o l’exdiputat d’ERC i actual director de l’Oficina d’Estratègia i Comunicació del Govern, Sergi Sabrià, o als eurodiputats republicans Jordi Solé i Riba.

La resolució de l’ONU es va emetre el 24 d’octubre de 2022 però no s’ha fet pública fins a aquest dimarts. L’ONU deixava 60 dies de marge al govern espanyol perquè respongués. Assenyalaven, també, que expressarien les seves preocupacions públicament en considerar que les informacions rebudes són “suficientment fiables per a indicar que existeix un assumpte que justifica una atenció immediata”.

La Missió Permanent d’Espanya davant l’ONU va respondre el 22 de desembre en què apuntava que tota activitat policial desenvolupada per els forces i cossos de seguretat de l’Estat s’emmarca “sempre dins de l’escrupolós respecte a la legalitat”. Defensa, també, que Espanya és un estat de dret ple en què funcionen tots els sistemes de garanties internes i externes pròpies d’una democràcia avançada de la Unió Europea. I argumentava que no és possible pronunciar-se sobre casos que són objecte d’investigació judicial. Tot i això, va traslladar a l’ONU les conclusions de la investigació del Defensor del Poble, en què es “verificava” que l’actuació del CNI s’havia fet “d’acord amb la Constitució i la llei”.

L’ONU expressa una “preocupació molt seriosa” per aquest “programa d’espionatge extens i ben coordinat” sobre activistes i figures públiques independentistes. El text denuncia que l’espionatge massiu va vulnerar el dret a “reunir-se pacíficament i participar en associacions”, a “tenir vida privada i privacitat en la correspondència” i a “ser iguals davant la llei”. També temen que l’ús generalitzat d’aquest tipus de software pugui fer augmentar “l’autocensura” i que això es tradueixi en un “efecte inhibidor” sobre el dret a la llibertat d’opinió i expressió a Catalunya en general.

Les Nacions Unides remarquen una preocupació especial pel fet que els afectats són tots “membres de la minoria del poble català” i que “el seu atac sembla estar relacionat amb les seves activitats pacífiques en favor de la minoria catalana”. “Aquesta focalització específica sembla interferir en el dret dels grups minoritaris a afirmar i promoure lliurement la seva identitat, cultura i punts de vista”, sostenen. Per últim, els relators veuen “un patró consistent i un programa ben planificat per a dirigir-se als activistes de la minoria catalana i els seus seguidors”.

La resolució també fa especial atenció al presumpte espionatge a Van den Eynde, advocat del president d’ERC, Oriol Junqueras, o de l’exconseller Raul Romeva. “Si es confirma, constituiria un atac a la independència dels advocats i dels defensors dels drets humans”.

ERC continuarà reclamant “responsabilitat, garanties de no repetició i reparació”

En una piulada a Twitter, Rovira ha afirmat que ERC continuarà reclamant transparència al govern sobre quines entitats governamentals van fer servir Pegasus per espiar, que assumeixi les responsabilitats pertinents i que garanteixi que fets com aquests no es tornin a produir. A més, exigeix que en repari les víctimes, tal com demanen també les Nacions Unides. Els republicans també esperen que aquesta resolució impulsi la justícia espanyola a deixar d’entorpir el curs de les querelles presentades i dugui a terme una investigació efectiva dels casos d’espionatge denunciats.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades