El Ministeri de l’Interior retira condecoracions a policies franquistes torturadors

Entre ells, es troba el conegut Antonio González Pacheco, Billy el Niño.
Fotografia d'arxiu del Ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska.

30/12/2022

El Ministeri de l’Interior retirarà condecoracions policials rebudes en el passat per agents de l’aparell de repressió de la dictadura franquista, com el que fos membre de la Brigada Polític Social de la Policia franquista Antonio González Pacheco, Billy el Nen, mort el 2020.

Fernando Grande-Marlaska actua en conseqüència de l’aplicació de la llei de memòria democràtica, en vigor des d’octubre, que preveu l’anul·lació de recompenses policials quan estigui acreditada que el beneficiari, abans o després de la concessió ha incorregut en actes incompatibles amb les ordres al mèrit de Policia Nacional o Guàrdia Civil.

Entre els afectats per l’ordre d’Interior figura el que va ser inspector de la Brigada Polític Social franquista Juan Antonio González Pacheco, conegut com a Billy el Niño, que comptava amb quatre condecoracions i que va morir per coronavirus el maig del 2020 sense que se li haguessin retirat les medalles ni el 50% addicional de pensió que li proporcionaven. Almenys hi ha set expedients identificats, quatre relatius a guàrdies civils i tres a policies nacionals.

Això no obstant, l’ordre donada pel ministre s’estén també a la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries i a la resta de les direccions generals del ministeri, en els màxims responsables de les quals delega Grande-Marlaska la responsabilitat d’incoar els procediments de revisió i de revocació si escau .

Interior explica que tots els expedients seran tramitats segons el que disposa el procediment administratiu comú de les administracions públiques, que obliga a notificar l’inici de l’expedient als afectats i a demanar les seves al·legacions de defensa abans de dictar la resolució que sigui procedent, que si escau serà rubricada pel mateix ministre de l’lnterior.

A més de la revisió de les condecoracions policials, Grande-Marlaska ha disposat la creació d’una Comissió d’Estudi i Anàlisi sobre l’aplicació i els efectes de la promulgació de la llei de memòria democràtica a tots els àmbits competencials del Ministeri de l’Interior.

Entre altres aspectes, aquesta comissió prepararà una reforma de la Llei Orgànica d’Associacions, per incloure com a causa de dissolució o de revocació de la declaració d’utilitat pública la realització pública d’apologia del franquisme amb menyspreu i humiliació de la dignitat de les víctimes o incitació directa o indirecta a l’odi o la violència contra aquestes.

La comissió també revisarà el procés de retirada i eliminació de símbols i elements contraris a la memòria democràtica que apareguin ubicats o col·locats en edificis ocupats per centres i unitats dependents d’aquest ministeri.

Així mateix, establirà les condicions que permetin garantir i facilitar el dret a l’accés lliure, gratuït i universal als arxius públics, així com a la consulta de documents sobre el cop d’estat, la guerra i la dictadura franquista que poguessin estar sota custòdia o conservació del Ministeri de l’Interior.

Aquesta Comissió d’Estudi i Anàlisi està dirigida per la directora del Gabinet del ministre, i s’hi han integrat membres d’aquest equip, del Gabinet del secretari d’Estat de Seguretat i de la Secretaria General Tècnica del Ministeri de l’Interior.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades

Buscan a un cuarto implicado en el disparo a Vidal-Quadras

Buscan a un cuarto implicado en el disparo a Vidal-Quadras

Efectivos del Cuerpo Nacional de Policía buscan a un cuarto implicado en el disparo a Vidal-Quadras, después de que hoy se haya dado a conocer la detención de otras tres personas relacionadas con el caso. El cuarto implicado podría ser un tunecino, implicado...