Desarticulen un grup que robava vehicles d’alta gamma per utilitzar-los en robatoris de mercaderies de camions

Hi ha vuit detinguts als quals se’ls atribueixen una quarantena de robatoris.

16/11/2022

Els Mossos d’Esquadra han desarticulat un grup que robava vehicles d’alta gamma per utilitzar-los després en robatoris de mercaderies de camions estacionats en àrees de servei, de forma que podien garantir-se una fugida ràpida. Hi ha 8 detinguts, als quals se’ls atribueixen almenys 14 robatoris de mercaderia, 3 robatoris violents, 3 amb força a concessionaris i 22 sostraccions de vehicles. En tres ocasions, van agredir els camioners que els van descobrir mentre els sostreien la càrrega. L’inici de la investigació es va produir arran d’un robatori de vuit vehicles d’un concessionari de Sabadell el maig passat.

Els detinguts, que generaven un volum d’ingressos en la venda de mercaderies d’entre 6.000 i 9.000 euros mensuals, utilitzaven el mètode conegut com teloner, que es caracteritza per produir-se en àrees de servei i descans properes a les vies ràpides, i habitualment en horari nocturn. Els lladres fugien per autopistes i autovies amb vehicles d’alta gamma.

La investigació va començar arran del robatori de vuit vehicles d’un concessionari de Sabadell la matinada del 14 de maig. Els vehicles sostrets, que van ser recuperats de manera pràcticament immediata pels investigadors, tenien unes característiques determinades. Prioritzaven la utilització de vehicles tipus SUV, SUV Crossover o furgonetes, que els hi permetien gran mobilitat, una gran potència i capacitat de fugida i major capacitat de càrrega que qualsevol utilitari convencional.

Els Mossos van establir un dispositiu marc en els punts de màxima incidència de les àrees de servei i descans de les principals vies de comunicació de la zona: l’AP-7 i la C-33.

Els investigadors van constatar que el responsable dels robatoris era un grup de persones que ja tenien antecedents per aquests fets i que s’havien mogut per aquestes zones. Els investigats eren coneguts per diverses unitats d’investigació dels Mossos, ja que tres dels integrants del grup acumulen 79 antecedents policials, la gran majoria per fets contra el patrimoni. Pel que fa a la resta del grup, tots tenen almenys un antecedent.

Un cop els investigadors van ubicar el gruix del grup es van iniciar les primeres vigilàncies que van portar a la detenció in fraganti de tres persones mentre intercanviaven mercaderia sostreta d’un vehicle a altre del mateix grup. En aquesta actuació, els Mossos també van intervenir una arma de foc real i van recuperar diverses caixes de capsules de cafè valorades en 88.080 euros.

A banda, les gestions d’investigació van permetre constatar la comissió d’altres fets. També van servir per localitzar locals a Molins de Rei, El Prat de Llobregat, Badalona i Pineda de Mar que utilitzaven per descarregar i emmagatzemar la mercaderia, tot i que també els feien servir com a punt de venda a terceres persones, coneixedores de la procedència de la mercaderia.

Un cop obtinguts indicis suficients, sota la tutela del jutjat d’instrucció 3 de Sabadell, els investigadors fer diverses entrades en domicilis particulars i en locals a l’àrea metropolitana. Van detenir cinc persones més. Als domicilis es van localitzar efectes relacionats amb diferents robatoris, instruments i eines utilitzades per robar vehicles, es van recuperar claus originals i clonades d’alguns dels vehicles sostrets i es van intervenir dos vehicles d’alta gamma.

Del resultat de la primera detenció in fraganti i de les diferents entrades, els investigadors van poder recuperar molt material sostret que es trobava emmagatzemat als locals que utilitzaven. Un cop determinada la procedència, el van poder retornar als seus propietaris.

El líder del grup criminal va ingressar a presó provisional, mentre que la resta d’integrants van quedar en llibertat amb càrrecs. Tots vuit tenen entre 21 i 46 anys.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades