Mossos i Guàrdia Civil participen en un operatiu europeu contra una estafa de 50 MEUR amb ús de criptomonedes

Els sospitosos aconseguien que les víctimes fessin petites inversions en plataformes controlades per la banda.

11/11/2022

Mossos d’Esquadra i Guàrdia Civil han participat en un operatiu europeu contra una estafa milionària amb l’ús de criptomonedes, segons ha informat l’Agència de la Unió Europea pera a la Cooperació en Justícia en un comunicat. S’estima que hi ha centenars de milers de víctimes des del 2016 i que el frau arribaria als 50 MEUR. Els sospitosos pertanyen a un grup que hauria utilitzat centres de trucades en diversos països i que aconseguien que les víctimes invertissin en plataformes web controlades per l’organització criminal. A l’Estat, hi han participat el jutjat d’instrucció número 2 de La Seu d’Urgell, la Fiscalia de Lleida, la Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos, la Guàrdia Civil i un total de 33 funcionaris.

Els sospitosos es presentaven com a corredors de borsa que podien ajudar les víctimes a guanyar grans quantitats de diners a través de petites inversions. Els implicats es guanyaven la confiança de les víctimes, que acabaven fent aquestes inversions a través de plataformes web controlades per l’organització criminal.

Les investigacions van començar al 2018 i fins a la data set països han obert causes judicials relacionades. L’agència Eurojust va facilitar la cooperació judicial en aquest cas establint i finançant un equip conjunt d’investigació, creat a petició de les autoritats sueques i en el que també participen Albània, Finlàndia, Geòrgia, Alemanya, Letònia, Espanya i Ucraïna. L’agència també va facilitar l’execució d’ordes de detenció internacionals, ordres europees d’investigació i cartes rogatòries a tercers països. Finalment, els operatius es van portar a terme aquest dimarts i dimecres.

Cinc detinguts

Com a resultat d’aquests operatius, es van fer 15 registres en ‘call centers’: sis a Albània, cinc a Geòrgia, tres a Ucraïna i un a Macedònia; així com en 27 altres ubicacions i cinc vehicles. S’han produït cinc detencions i s’han fet 50 audiències a sospitosos i testimonis. A més, s’han incautat més de 500 dispositius electrònics, més de 340.000 euros en efectiu, diversos telèfons mòbils, diversos comptes bancaris, moneders de criptomonedes, propietats, documents d’identitat i targetes bancàries, entre d’altres.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades