La demarcació de Tarragona és el “camp” de cultiu de marihuana d’Europa amb 400.000 plantes decomissades en un any

Els cossos policials indiquen que són bandes criminals estrangeres les que continuen traficant amb drogues al territori.
Els màxims responsables dels Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Civil, la Policia Nacional, en la Junta Provincial de Seguretat de Tarragona, presidida pel president de l'Audiència de Tarragona, Joan Perarnau, i la fiscal en cap, María José Osuna. Data de publicació: dimecres 09 de novembre del 2022, 15:28

09/11/2022

Mar Rovira – Tarragona / La demarcació de Tarragona és el “camp” de plantació de marihuana d’Europa i aglutina “tantes” intervencions com la resta de Catalunya. Aquest darrer any, s’hi han decomissat 400.000 plantes de cànnabis. El president de l’Audiència de Tarragona, Joan Perarnau, ha afirmat que es tracta d’una producció “estratosfèrica” i que les xifres són una “barbaritat”. Són dades que s’ha posat en relleu en la Junta Provincial de Seguretat de Tarragona, que s’ha celebrat aquest dimecres. En la reunió, els cossos policials també han assenyalat que no han detectat canvis en els paràmetres d’actuació de les bandes criminals que continuen sent grups estrangers, els quals no estan arrelats al territori.

En el darrer any, no hi ha hagut una davallada dels delictes contra el tràfic de drogues a la demarcació tarragonina. Segons Perarnau, la bona climatologia, les bones comunicacions per carretera i la proximitat amb el mercat europeu, així com les “baixes” penes de presó han portat a les bandes criminals a instal·lar-se a les comarques tarragonines i ebrenques. “A Tarragona s’ha decomissat el mateix volum de plantes com a tot Catalunya”, ha destacat. A banda de Tarragona, la zona del Maresme i de la frontera a la demarcació de Girona també són àrees importants de cultiu de cànnabis.

El president de l’Audiència ha explicat que no és un problema de la demarcació, sinó que ha insistit que els narcotraficants veuen el territori com un lloc “ideal” per al conreu de marihuana. “No només detectem entrades pel litoral de les Terres de l’Ebre, sinó que cada vegada són més properes a les platges de Tarragona”, ha comentat. Malgrat la pressió policial i judicial, amb intervencions “continues” i setmanals, Perarnau ha assenyalat que les plantacions continuen sent rendibles pels grups criminals perquè els guanys són “enormes”. “Hi ha bandes que han deixat de robar per dedicar-se al conreu de marihuana”, ha apuntat.

Pel que fa a les estructures dels grups organitzats, Perarnau ha subratllat que són bandes estrangeres- albaneses, kosovars i àrabs- que no estan arrelades al territori. “Cada vegada en tenim més, continuem detectant que el delicte està en mans de gent forana”, ha concretat. Tot i això, ha dit que també hi participen persones locals, ja sigui per llogar terrenys, comprar material i eines o bé altres professionals com els electricistes. Alhora, el president de l’Audiència ha destacat que la coordinació entre els cossos de la policia catalana i espanyola és “excel·lent” i ha celebrat que no es produeixen duplicitats en els processos d’investigació ni en les actuacions.

Increment de les agressions sexuals

Pel que fa als delictes contra la integritat sexual, des de l’Audiència provincial han explicat que s’han incrementat notablement els delictes d’agressió sexuals, sense especificar-ne el percentatge. Els experts no han pogut determinar si aquest augment es deu al fet que hi hagi més denúncies o bé que es cometen més agressions. Tot plegat, indiquen, provoca un col·lapse significatiu a la seu judicial. Ara mateix, s’estan fent assenyalaments a dos anys vista. En paral·lel, Perarnau ha indicat que s’han interposat 26 denúncies per submissió química. En concret, 23 d’aquestes al Camp de Tarragona i tres a les Terres de l’Ebre. Totes elles patides per dones, excepte d’una, que va ser a un home.

Segons el president de l’Audiència, els resultats de les anàlisis fets a les víctimes han donat negatiu de substàncies químiques. “Són falses alarmes o errors, creiem que són uns fets que venen més d’Europa i que s’han instaurat durant el període estival. La baixada ha estat en picat des de l’acabament de la temporada turística”, ha assegurat. En la Junta Provincial de Seguretat de Tarragona, que ha aplegat els màxims responsables dels Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, el president de l’Audiència de Tarragona i la fiscal en cap, María José Osuna, també s’han tractat les ocupacions il·legals de domicilis.

Concretament, s’ha detectat un increment d’un 3% de les ocupacions respecte a l’any passat. Els Mossos d’Esquadra han registrat 877 ocupacions a la demarcació, de les quals n’han impedit un 17%. La policia catalana també ha participat en 183 desnonaments l’any 2021 i, enguany, en 160. A més, ha detectat 2.380 incidències respecte a les 2.299 de l’any anterior.

A banda, des de l’Audiència també han manifestat que tenen “greus” problemes” per emmagatzemar els instruments, eines i materials requisats en les actuacions policials per la manca de dipòsits grans. Per aquest motiu, demanaran al Departament de Justícia que incrementin els dipòsits judicials.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades