Recuperen una escultura d’origen iber, espoliada, a un museu d’una fundació privada de la província de Tarragona

Després d'una laboriosa investigació es va localitzar el responsable de l'espoliació i el lloc on es va produir, tractant-se d'un veí d'una localitat de la província de Còrdova.

07/11/2022

La Policia Naciional ha recuperat una escultura d’origen iber procedent d’espoliació i amb antiguitat establerta entre el segle IV i V aC. La peça, que representa un toro, va ser localitzada en un museu pertanyent a una fundació privada ubicat a la província de Tarragona que no ha estat revelat per la font. Després d’una laboriosa investigació es va aconseguir identificar la persona responsable de l’espoliació i el lloc on es va produir, tractant-se d’un veí d’una localitat de la província de Còrdova.

La investigació va començar el 2020 quan els investigadors van localitzar, en un museu privat de la província de Tarragona, una escultura d’origen iber que representava un bou. Aquesta escultura es trobava íntegra i restaurada, però va cridar latenció dels investigadors que estava clarament formada per dos blocs de pedra.

Des de fa molt de temps, els agents feien gestions dirigides a la localització i la recuperació de dos blocs de pedra que formaven part de l’escultura d’un toro iber. Hi havia referències en un article acadèmic de l’any 2004 publicat per un prestigiós arqueòleg així com una ressenya en un bloc d’una persona establerta a Còrdova.

Per aquesta raó, els investigadors van contactar amb aquestes dues persones que van posar de manifest en la seva declaració que van poder veure els dos fragments al cap de poc temps de la seva aparició al camp, fet que havia succeït quan una persona duia a terme tasques agrícoles al final de la dècada dels 90.

El responsable de l’espoli va vendre la peça a un ciutadà de Barcelona

Després de diverses indagacions es va aconseguir identificar la persona responsable de l’espoliació, tractant-se d’un veí d’una localitat de la província de Còrdova. En la seva declaració com a testimoni, ja que el delicte ja hauria prescrit, va reconèixer que als anys 90, quan es trobava realitzant tasques agrícoles en terrenys del mas en què treballava, va trobar dos blocs d’una mateixa escultura que representava un toro. Segons aquesta persona, la notícia de la troballa es va propagar ràpidament sent força les persones que, des de diferents punts de la geografia espanyola, es van interessar per la seva adquisició, venent-la finalment a un ciutadà procedent de Barcelona.

Els agents han determinat que l’escultura va ser trobada a la dècada dels 90, estant ja en vigor l’actual Llei de Patrimoni Històric Espanyol, per la qual cosa la troballa va haver de comunicar-se a les autoritats competents en tractar-se de béns de domini públic, comunicació que no es va dur a terme. Per aquest motiu, el reconeixement de la troballa i posterior venda per part de la persona que el va trobar acredita la procedència il·lícita de la peça.

Alteracions irreversibles a la peça

Com a resultat de totes les gestions, realitzades amb la col·laboració del Ministeri de Cultura i Esport, a través de la Direcció General de Patrimoni Cultural i Belles Arts, es va procedir a la intervenció de l’escultura i el trasllat a les dependències de l’Institut del Patrimoni Cultural d’Espanya (IPCE). Allí es va dur a terme un estudi científic tècnic transdiciplinar de la mateixa, emprant diferents tècniques d’imatge i de caracterització de materials, per determinar els possibles danys que hagués patit la peça a causa de les modificacions realitzades.

Del resultat de l’informe es desprèn que no es van seguir els criteris i les recomanacions emeses pels organismes competents en matèria de conservació i restauració del patrimoni cultural. Així mateix, els tractaments de neteja aplicats i les intervencions fetes per a l’acoblament dels dos fragments han ocasionat alteracions irreversibles.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades