La Junta Electoral Central respon al Parlament Europeu que Puigdemont no té la condició plena d’eurodiputat

L'òrgan electoral emplaça l'expresident i els exconsellers Comín i Ponsatí a complir els tràmits a Madrid.
Foto cedida:Parlament Europeu

03/11/2022

La Junta electoral Central (JEC) ha respost aquest dijous a la petició del Parlament Europeu assegurant que l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí, i l’eurodiputat d’ERC Jordi Solé –substitut d’Oriol Junqueras- no disposen d’acta com a eurodiputats perquè no han complert el requisit de prometre o jurar la constitució davant la mateixa Junta, amb seu al Congrés dels Diputats. La resolució, adoptada per unanimitat, els insta tots quatre a acudir “en qualsevol moment” davant la JEC per complir aquest requisit tal com han fet “els altres 55 diputats electes del Regne d’Espanya”.

La resolució exposa que “la Junta Electoral Central considera que el senyor Puigdemont no ha adquirit la condició plena de diputat al Parlament Europeu en no haver complert el requisit d’acatament constitucional previst a l’article 244.2 de la LOREG”.

Per tant, segons la JEC, “el seu escó ha de queda vacant temporalment fins que es produeixi aquest acatament, amb la suspensió dels seus drets i prerrogatives en els mateixos termes”.

A la seva resolució, la Junta respon que els de Puigdemont, Comín, Ponsatí i Solé són els quatre únics casos “en què no s’ha pogut expedir la credencial” perquè no han complert “els requisits” de presentar-se a la seu d’aquest organisme tal com exigeix la Llei Orgànica del Règim electoral General (LOREG), i la JEC no pot suprimir aquest tràmit de manera voluntària.

A més, l’òrgan electoral carrega contra el que va ser president del Parlament Europeu David Sassoli, que els va donar acta d’eurodiputat contravenint el criteri de la JEC. Al seu entendre, Sassoli va posar en dubte “la legalitat” de les llistes de candidats que l’Estat va notificar el 17 de juny del 2019.

Els emplaça a anar a Madrid

La JEC també inclou a les seves consideracions finals que els quatre eurodiputats poden solucionar en qualsevol moment aquesta disfunció “acudint a complir el mateix requisit que han formalitzat els altres 55 diputats electes”.

La JEC emet el document en resposta a la carta que la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, va enviar a l’òrgan electoral perquè confirmi si el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, els exconsellers Calra Ponsatí i Toni Comín i l’eurodiputat d’ERC Jordi Solé estan a la llista de 59 càrrecs que van ser proclamats electes a les eleccions europees del 2019.

La presidenta del Parlament Europeu va enviar la missiva després que el Comitè d’Afers Jurídics de la cambra –presidit per l’eurodiputat de Cs Adrián Vázquez- no pogués verificar les credencials dels quatre eurodiputats.

Després de les eleccions del 2019, la JEC va reconèixer que Puigdemont i els altres tres eurodiputats havien estat elegits a les urnes, però no els va incloure en la llista que va enviar a Brussel·les perquè no havien assistit al Congrés dels Diputats a jurar o prometre la Constitució, com diu la Llei electoral.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades