El conseller Elena demana a la ciutadania que es confini en el simulacre del Plaseqta i crida a la participació

El conseller d'Interior reclama que el nou sistema de missatgeria mòbil s'activi des de Catalunya.
El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany; el subdirector general de Programes, Sergio Delgado, i el delegat del Govern, Àngel Xifré, durant la presentació del simulacre del Plaseqta / Mar Rovira / Ariadna Escoda

27/10/2022

Mar Rovira / Ariadna Escoda / Reus – El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha demanat a la ciutadania que es confini en el simulacre d’accident químic del Plaseqta que Protecció Civil ha previst per al 2 de novembre. L’exercici afectarà 65.000 persones dels municipis de Tarragona, la Canonja, Vila-seca, Salou i Reus i serà el més gran fet mai a Catalunya. La prova simularà una fuita de clor en una empresa del polígon petroquímic sud, en un radi d’abast de tres quilòmetres. “El missatge és clar: confinament perquè evacuar és perillós”, ha dit Elena. També ha reclamat que el sistema Cell Broadcasting s’activi des del territori i no des de Madrid. L’enviament de missatges mòbils encara està en fase de proves i no hi ha calendari per traspassar aquesta competència estatal.

El conseller d’Interior ha destacat que el simulacre es farà a partir de les 18.30h de la tarda quan començaran a sonar vint de les 45 sirenes que Protecció Civil té instal·lades al voltant dels polígons petroquímics, aprofitant que és una de les franges horàries del dia amb més mobilitat. Així es comprovarà la reacció dels ciutadans i dels comerços. També hi participaran grans centres comercials i PortAventura. Les vint sirenes que sonaran agafen l’àmbit d’incidència del fals accident, el qual simularà una fuita de clor en una empresa del polígon petroquímic sud. “Volem que la gent es confini perquè evacuar és perillós, ens posem en risc si sortim de la feina, de casa o del centre comercial”, ha insistit Elena.

Per primera vegada, els ciutadans rebran un missatge de telefonia, que emetrà un senyal sonor, per alertar-los de l’incident simulat. L’avís estarà actiu des de les 18.30 fins a les 18.50, quan està previst que acabi el simulacre. Els textos s’enviaran en català, castellà i anglès i s’enviaran a totes les persones amb cobertura que estiguin a la zona de la suposada emergència, que comprèn un radi de 42 quilòmetres quadrats. “S’activaran missatges en l’àrea més gran provada fins ara i en el període més llarg de temps. A l’Estat hi ha llocs que només l’han provat cinc minuts”, ha detallat el sotsdirector de Programes de Protecció Civil, Sergio Delgado.

El sotsdirector també ha explicat que s’ha pactat amb l’executiu espanyol que activi des de Madrid l’enviament dels missatges, el qual es farà al mateix moment que comencin a sonar les alarmes. El sistema Cell Broadcasting es troba en fase de proves, malgrat que hauria d’haver estat actiu des del juny d’aquest any per complir amb la transposició de la normativa europea. Delgado ha assenyalat que encara no hi ha calendari per al traspàs de la competència, ja que queden diversos passos administratius, com l’aprovació del reial decret o la comprovació de la “maduresa” del sistema. “Falten moltes passes que es poden accelerar amb els resultats del simulacre”, ha afegit.

En aquest sentit, el conseller Elena ha afirmat que confia en les reunions mantingudes fins al moment amb el govern espanyol. “S’estan provant a diferents indrets de l’estat espanyol, però la primera lligada a un simulacre a l’Estat és la de Tarragona. Reclamem que es pugui activar el sistema fer des d’aquí”, ha manifestat.

Els Mossos d’Esquadres participaran en el simulacre

La directora general de Protecció Civil, Marta Cassany, ha destacat que s’han fet 21 reunions amb entitats veïnals, comercials i ajuntaments del territori per informar sobre el simulacre i que continuaran organitzant trobades per fer més accessible la informació sobre com s’ha d’actuar en cas d’accident químic. A la vegada, s’han imprès 40.000 fulletons i 13.000 cartells sobre la prova i què fer en cas d’emergència, així com vídeos i càpsules.

Alhora, Casssany ha explicat que els Mossos d’Esquadra participaran activament en l’exercici i s’ubicaran en 24 punts per informar a la població, tot i que no intervindran ni pararan els conductors de les vies afectades pel simulacre. “La seva funció és evitar que la gent evacuï i es confini, així les persones identificaran els punts en un cas real”, ha comentat. Així mateix, ha demanat que les persones que participin en la prova facin l’enquesta en línia, que ajudarà, diu, a millorar l’exercici. “És una enquesta llençada en format QR que és molt senzilla i ràpida de respondre, que les respostes ens arribaran a temps reals i podrem veure com funciona el simulacre”, ha concretat.

Per la seva banda, el delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, ha posat en valor que s’hagi recuperat el Plaseqta i ha reiterat que les decisions s’han de prendre des del territori, ja que, afirma, que la proximitat fa prendre les “decisions més correctes”. A banda, el conseller d’Interior ha subratllat que es farà un altre simulacre, en aquest cas al polígon nord, l’any 2023 per continuar reforçant el pla i garantir la “màxima” seguretat dels veïns.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades