L’Ajuntament de Vila-seca monitora l’activitat turística amb la captació del senyal de telèfons mòbils

Els dos receptors instal·lats en la prova pilot recullen les dades anònimament i s'ampliaran amb fons europeus
Passatgers pujant a l'autobús urbà on s'ha col·locat un dels dos receptors per recollir dades de la prova pilot. / Mar Rovira

23/10/2022

Mar Rovira / Vilaseca – L’Ajuntament de Vila-seca (Tarragonès) ha engegat una prova pilot per monitorar l’activitat turística. Per fer-ho possible, s’han instal·lat dos nodes receptors, un a la línia del bus urbà cap a La Pineda i l’altre al Castell de Vila-seca. Aquests detecten el senyal dels telèfons mòbils i determinen si es tracta d’usuaris locals o estrangers. La recopilació d’aquestes dades es fa de forma anònima a través de la tecnologia ‘Seeketing’. Així, el consistori mapejarà els fluxos de persones a les zones d’interès del municipi i podrà implementar accions i millores. La iniciativa s’emmarca en l’estratègia per esdevenir una destinació turística intel·ligent i sostenible. Més endavant, s’instal·laran més aparells que es finançaran amb fons europeus.

Al febrer, es va iniciar la prova pilot, que es troba en fase de proves, conjuntament amb la posada en marxa de la targeta Vilacard. Segons la regidora d’Innovació i Turisme, Cristina Cid, és un projecte innovador i pioner a Catalunya, que té el suport del Laboratori SmartCatalonia de la Generalitat. Ara mateix, estan recopilant dades a través dels senyals dels dispositius mòbils. Aquesta tecnologia de l’empresa ‘Seeketing’ és capaç de diferenciar els residents del municipi i els turistes, de forma anònima. “Encara no hem fet el triatge de les dades recopilades pels nodes, ara implementarem els algoritmes per desclassificar-les”, explica Cid.

Un cop tinguin tota la informació, el govern municipal dissenyarà i planificarà polítiques i accions al voltant del comerç, turisme i cultura per millorar la situació del municipi. “Ens permetrà planificar noves parades de bus, saber quines franges horàries són les més concorregudes i, així podrem elaborar millores i prendre decisions amb una base fonamental”, assenyala la regidora.

Per ara, s’han instal·lat dos nodes receptors a la línia del bus urbà La Plana – Vila-seca – La Pineda i al Castell, un dels principals punts turístics de la localitat. La voluntat de l’equip de govern és ampliar aquests receptors i instal·lar-los a altres indrets del municipi. “Ens interessa molt treure aquestes dades per avançar-nos a qualsevol imprevist o necessitat, és un projecte que anirem ampliant a poquet a poquet, a mesura que anem detectant aquests nínxols”, afegeix.

La primera fase de la prova pilot s’ha finançat amb recursos municipals i ha tingut un cost aproximat d’uns 5.000 euros. L’ampliació dels nodes es finançarà, en part, amb les ajudes del fons Next Generation. El consistori està redactant els plecs per licitar el projecte i estudiant quina és la millor ubicació dels nous aparells, ja que volen incorporar-hi la zona del front marítim de La Pineda. “Tots els nodes aniran una mica relacionats en els punts on creiem que podem necessitar informació de la quantitat de gent que ens visita i per poder gestionar molt millor l’experiència tant de l’usuari municipal com dels visitants”, afirma l’edil.

Finalment, quan tinguin totes les dades recopilades, triades i analitzades, Cid apunta que podran “mapejar” els fluxos de persones i implementar actuacions. A banda, també destaca que tota la informació es publicarà al portal web de l’Ajuntament, el qual s’està renovament, per tal que la ciutadania hi tingui accés.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades