129 morts i 200 ferits en els disturbis durant un partit de futbol a Indonèsia

02/10/2022

Almenys 129 persones, inclosos dos policies, van morir i gairebé 200 van resultar ferides en un brot de violència després d’un partit de futbol, ​​quan els seguidors van saltar al camp perquè el seu equip havia perdut, a l’illa indonèsia de Java, han informat aquest diumenge fonts policials. La policia, que va fer servir gasos lacrimògens, va indicar que els disturbis van tenir lloc dissabte a la nit a l’estadi Kanjuruhan de la ciutat de Malang, a la província de Java Oriental, en un partit en què l’equip Arema va ser derrotat 2-3 per l’equip Persebaia Surabaya.

Segons va explicar en una roda de premsa el cap de policia de Java Oriental, Nico Afinta, 34 persones van perdre la vida a l’interior de l’estadi, mentre que les altres van morir a l’hospital.

Prop de 180 persones més van resultar ferides i es troben sota tractament mèdic en diversos hospitals de la regió, amb diferents nivells de ferides.

La major part de les morts es va produir arran de l’estampida dels aficionats, quan desenes es van asfixiar, ja que es tractava d'”un espai ple de gent, que va provocar dificultat per respirar (i) falta d’oxigen”, va assenyalar el comissari.

Després de la tragèdia, el president indonesi, Joko Widodo, va expressar “els seus més sentits condols” i va anunciar que ha sol·licitat “una avaluació exhaustiva de l’execució dels partits de futbol” i “dels procediments de seguretat per a la seva celebració”, així com una investigació per “esbrinar a fons” els successos a Malang.

“Vaig demanar al ministre de Salut i al governador de Java Oriental que supervisin els serveis mèdics especials per a les víctimes que estan sent tractades a hospitals perquè tinguin el millor servei”, va afegir el mandatari en un discurs televissat.

L’espiral de violència va començar quan uns 3.000 seguidors de l’equip perdedor van irrompre a la pista i van començar a atacar els jugadors, cosa que va provocar un dur enfrontament amb les forces de seguretat, que van utilitzar gasos lacrimògens en un intent de frenar els atacs.

L’ús d’aquests gasos per la policia va ser criticat per algunes entitats internacionals, com Amnistia Internacional, que va instar les autoritats indonèsies a dur a terme una “investigació ràpida, exhaustiva i independent sobre l’ús de gasos lacrimògens a l’estadi”.

L’organització va emfatitzar que el “gas lacrimogen mai no ha de ser disparat en espais confinats” a causa del seu alt nivell de perillositat i va recordar que les normes de seguretat dels estadis de la FIFA prohibeixen el transport o l’ús dels anomenats “gas de control de multituds”.

“El gas lacrimogen només s’ha d’usar per dispersar multituds quan s’ha produït una violència generalitzada i quan altres mètodes hagin fallat. S’ha d’advertir la gent que es farà servir gas lacrimogen i permetre que es dispersi”, va expressar en nota el director executiu d’Amnistia Internacional Indonèsia, Usman Hamid.

Després del “consternador” incident, la Lliga de futbol del país va suspendre tots els partits durant una setmana, mentre que l’Associació de Futbol (PSSI) va anunciar l’obertura d’una investigació per esbrinar els fets. La tragèdia ja és considerada una de les més mortals en la història del futbol mundial.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades