Un expresident del Suprem veuria “procedent” indultar Puigdemont en cas que torni i sigui condemnat

Pascual Sala defensa el retorn dels exiliats “amb tots els drets i les obligacions” però tanca la porta a l’amnistia.
Carles Puigdemont, durant l'acte a la Catalunya Nord, al juliol del 2022. .- Gemma Tubert/Xavier Pi

08/09/2022

L’expresident del Tribunal Suprem, Pascual Sala, ha apuntat aquest dijous que veuria “procedent” indultar l’expresident Carles Puigdemont en cas que torni i sigui condemnat. Ho ha dit en una entrevista a ‘El Món a RAC1’ on també ha defensat el retorn de les persones exiliades “amb tots els drets i les obligacions, en els termes de qualsevol ciutadà”, tancant la porta a l’amnistia. El també expresident del Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes i el Consell General del Poder Judicial, s’ha referit a la situació actual d’aquest darrer òrgan, reclamant que es “desbloquegi” la seva renovació i ha instat els seus vocals a “complir la llei i el mandat constitucional”.

Sobre els indults concedits amb presos del procés, Sala ha opinat que es tracta d’una “potestat” del govern i que no hi ha “res a objectar”. En aquest sentit, ha recordat que els indults previs “no existeixen” i que es van concedir de forma correcta.

Una visió que també ha compartit respecte la reforma del delicte de sedició, la qual s’ha d’establir a partir d’una “definició específica”. “Que no sigui un concepte indeterminat”, ha matisat, afegint que està en sintonia amb la opinió d’altres magistrats del Constitucional sobre aquest tema.

Finalment, pel que fa a la sentència del Suprem en relació als fets de la tardor del 2017, Sala ha apuntat que no hi va veure “ni rebel·lió ni sedició”, tot i que ha subratllat que “respecta les opinions contràries”. “Hi podia haver altres delictes, com per exemple desordres públics o desobediència si es donen les condicions, en això la justícia penal és molt concreta”, ha conclòs.

Pel que fa a la renovació del CGPJ, Sala ha estat clar: “Es tracta de fer complir la llei”. Així, ha lamentat que ja se sumi quatre anys de pròrroga d’un òrgan de govern d’un poder de l’Estat. “En un altre poder seria inconcebible”, ha admès.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades