L’ONU diu que l’Estat va “violar” els drets de Junqueras, Turull, Romeva i Rull per la suspensió abans de la condemna

El Comitè de Drets Humans diu que la decisió no complia "els requisits de raonabilitat i objectivitat exigits"
Arxiu / Jordi Play

31/08/2022

El Comitè de Drets Humans de l’ONU conclou que l’Estat va “violar” els drets polítics d’Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull i Jordi Turull per suspendre’ls com a diputats al Parlament abans de la condemna pel referèndum de l’1-0. La decisió del comitè respon a la demanda que els quatre polítics independentistes van presentar al desembre del 2018. En el document, el Comitè de Drets Humans apunta que la suspensió com a diputats no complia “els requisits de raonabilitat i objectivitat exigits” i apunta que l’Estat té “l’obligació de proporcionar” la possibilitat de “recurs efectiu”. “Això requereix d’una reparació integral als individus als quals se’ls han violat els drets”, remarca el comitè.

L’independentisme ha celebrat la conclusió del Comitè de Drets Humans de l’ONU. Turull ha remarcat que es tracta d’una “nova victòria internacional de l’independentisme vers l’Estat espanyol i els seus repressors amb toga”: “Cal no abandonar mai ni la tasca ni l’esperança”. Rull ha assenyalat que l’Estat espanyol va vulnerar els seus drets com a representants legítims de Catalunya: “Davant aquesta rebregada, en un estat de dret homologable hi hauria conseqüències fulminants”. Des d’ERC, Meritxell Serret ha dit que és “una molt bona notícia”.

El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ho veu com “una condemna implacable de l’ONU a l’Estat espanyol per violació de drets fonamentals”. L’ANC ha afirmat que la decisió posa “en evidència, una altra vegada” l’Estat “pseudodemocràtic espanyol”. “Una democràcia plena no utilitza argúcies legals per suspendre polítics fins i tot abans de condemnar-los”, asseveren en una piulada a Twitter.

El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha valorat que es tracta d’una “nova plantofada de les Nacions Unides a la democràcia defectuosa d’Espanya”. L’expresident Carles Puigdemont ha descrit la conclusió com “una altra bufetada a la cara de l’Estat espanyol per la violació de drets polítics dels representants”. “Els responsables d’aquella violació no poden donar lliçons de democràcia i haurien d’assumir responsabilitats”, ha escrit des del seu compte de Twitter, i afegeix que “van fer un cop a la democràcia”.

La presidenta de Junts i presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, ha dit que “suspendre drets de diputats és molt greu” i que “ara ho reconeix el Comitè de Drets Humans de l’ONU”. Junqueras, Rull, Turull i Romeva “van veure vulnerats els seus drets”, ha insistit Borràs, que els ha agraït que “persistissin”: “Persistir és vèncer”.

Per la seva banda, la secretària del Parlament Aurora Madaula ha aprofitat aquesta notícia per recordar que dijous es reunirà la Mesa amb “l’únic punt” de tractar la reconsideració de la suspensió de Borràs. “Tenint en compte els arguments previs, i ara amb aquesta sentència, ERC i la CUP tenen l’oportunitat de revertir la injustícia. No hi ha excuses”, ha escrit.

La CUP ha reclamat que la vulneració de drets humans “no quedi impune” i que “l’Estat sigui condemnat”. Els anticapitalistes han assegurat que “de nou, l’ONU posa en evidència que l’Estat espanyol és antidemocràtic donant la raó” a Junqueras, Romeva, Rull i Turull.

La decisió del comitè respon a la demanda que els quatre polítics independentistes van presentar el desembre del 2018. En el document, el Comitè de Drets Humans apunta que la suspensió com a diputats no complia “els requisits de raonabilitat i objectivitat exigits” i apunta que l’Estat té “l’obligació de proporcionar” la possibilitat de “recurs efectiu”. “Això requereix una reparació integral als individus als quals se’ls han violat els drets”, remarca el comitè.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades